Юношите на Локо на беседа за здравословно хранене (СНИМКИ)

Културист и лекари дадоха на децата полезни съвети

Близо 150 души, от най-малките до най-големите в школата на Локомотив, треньори и родители запълниха до краен предел една от големите конферентни зали на парк-хотел "Империал". Поводът - повече от 60-минутна дискусия на тема "Спортно хранене, режим и възстановяване" по инициатива на ДЮШ към ПФК "Локомотив 1926" Пловдив и сдружение "Бъдеще за Локомотив".

В беседата участваха главният редактор на списание "Мускули и фитнес" д-р Светомир Хубенов, клубният лекар на Локомотив (Пловдив) д-р Константин Павлов, медикът на всички юношески гарнитури на България по футбол д-р Здравко Тарълов и неговият колега д-р Петър Димов.

Всички те говориха за ползата и вредата от правилното и неконтролеруемо хранене, типа и качеството на продуктите, които консумираме и по какъв начин те въздействат на тялото на младите спортисти.

Най-жесток удар понесоха газираните напитки, които само в една чаша съдържат десет пакетчета захар или фрукто-глюкозен сироп, неразпознаваем от организма и третиран като мазнина. Колбасите, пържените картофи и дори купешката кайма също не бяха подминати, но най-голямо внимание бе обърнато на различните хранения през деня и какъв тип храни трябва да съдържат.

Какво трябва да се яде непосредстевно преди мач или тренировка? От какво се нуждае организмът ни непосредствено след техния край? Тези въпроси на деца и родители също намериха отговорите си.

Но най-важно се оказа присъствието на плодове и зеленчуци, по възможност във всички хранения от деня, а пърженето като топлинна обработка остана извън списъка на препоръките.

Там останаха и любимите на много деца полуфабрикатни продукти, предлагани от водещите вериги за бързо хранене.

Лично треньорът на юношите старша възраст Петър Пашев повдигна една от наболелите теми - как влияят върху организма  враговете на спортоно тяло - алкохол, цигари и липсата на качествен сън и почивка.