500 лева глоба за тричане в Бродилово

Срещу традицията да се въртят на въже кучета се обявиха десетки природозащитни организации

500 лева глоба заплашват един от организаторите на ритуала тричане в странджанското село Бродилово. Срещу традицията да се въртят на въже кучета се обявиха десетки природозащитни организации. Крум Крумов вече е санкциониран, че не спазва полицейското разпореждане да не изпълнява този ритуал. Той обжалва наложената му от МВР глоба.

На 1-ви март Нова ТВ излъчи видеоклип, в който ясно се вижда, че тричане на животни в Бродилово е имало, но ден преди официалния празник Кукеровден. Видеото е и доказателството на Районното полицейско управление пред съда в Царево, че Крум Крумов е нарушил подписания на 27-ми февруари от него протокол да не се изпълнява ритуалът.

Крумов пристигна за делото сам, въпреки нагласите съселяните му да протестират пред съда. Резубедил ги лично. Мъжът обаче бе категоричен, че жителите на Бродилово ще отстояват обичая си. „Не се чувствам виновен. Чувствам се горд, че се опитвам да защитя обичая, който е на моето село”, заяви още мъжът.

Пред съдебна зала представителите на полицията не пожелаха да коментират законността на наложения на Крумов акт. Съдията по делото обясни, че на Крумов е наложена максималната по закон санкция за неизпълнение на полицейско разпореждане - 500 лева.

Крумов не отрече автентичността на видеото, както и че е участвал лично в ритуала, но обясни, че не приема доводите на наши и европейски природозащитници срещу тричането
„Може би са срещу този обичай, може би след няколко години ще бъдат и срещу нестинарството, понеже той също е езически. Мисля, че нашето ходене в Европейския съюз не бива да се обвързва с ценностите на другите и да забравяме собствените си”, коментира Крумов. Дали мъжът ще плати 500 лева глоба ще стане ясно до месец.