Пазят бизон във фризер, препарират го за 5000 лева

Събират пари за експониране на изчезналия вид

Изчезнал от света вид на Европейски бизон се съхранява във фризер в Регионалния природонаучен музей в Пловдив. Подобни експонати има на малко места в Европа, едното е в Полша, каза пред Plovdivutre.bg  гл. ас. д-р Огнян Тодоров, директор на музея. Хора от Родопите дарили бизона след като той умрял. От Природонаучния прибрали главата и кожата, но нямат средства, за да препарират тялото. Това се прави само в Германия, нужни са ни около 5000 лева за материали и инструменти, съобщи Тодоров. Тече кампания по набиране на пари, за да не се загуби атрактивният животински вид. Желаещи да дарят могат да намерят информация на сайта на музея.

Още 10 нови редки експонати ще бъдат изложени в сградата на "Хр. Г. Данов" след като ремонтът приключи. Най-вероятно догодина там ще пълзи 6-метров питон, в естествена среда ще се вижда пещерна мечка, 15-20 вида птици, между които и папагали, също живеят в музея. Сърна Сръндак, оценена със сребърен медал, е другото ценно дарение, което ще бъде показано.

Природонаучният музей ще разполага и с изкуствена пещера, змии и гущери и първият у нас 3D планетариум. Аквариумът, терариумът и новата зала с морски риби ще заемат целия подземен етаж на сградата.

Витрините ще бъдат с 3D изображения, експонатите ще живеят в естествената им среда със специално озвучаване и светлинни ефекти.

До 2 месеца основният ремонт в старото здание приключва. 9000 метра нови ел.кабели вече обикалят изложбените зали. Работи се по настилките и стените на музея. Реконструкцията ще излезе близо 400 000 лева, осигурени от община Пловдив.

Наесен експозициите ще трябва да бъде одоборени от Министерството на културата и от учени на БАН. След рецензиите и подреждането на видовете музеят ще заживее нов живот.