92-годишен националист влиза в Европейския парламент

Манолис Глезос не може да работи с компютър, но събра над 100 000 преференциални гласа

Изборите за Европейския парламент вече са в историята. Скоро всички политически сили от 28-те страни-членки ще изпратят своите избраници. Историческата победа на националистическите движения в Европа бе прогнозирана далеч преди евро-вота. Прогнозите се сбъднаха. От това лято Старият континент ще бъде управляван и от фашисти, ксенофоби, крайнолеви и такива, които отричат холокоста, пише Guardian. Не бе предвидено обаче, че Гърция ще изпрати 92-годишен ветеран от Втората световна война.


Манолис Глезос – най-възрастният евродепутат и лидер на крайнолявата СИРИЗА, която спечели изборите в Гърция. Героя от съпротивата през Втората световна война, Глезос победи безапелационно в родината си, като бяха регистрирани невероятните 105 185 преференциални гласа за него. Ветеранът не е абониран за туитър и не може да работи с компютър.


92-годишният политик всеки ден си дремва по 2 часа – навик от времето, когато е бил затворник за 16 години. Страхува се от самолетии затова ще пътува до Брюксел с автобус и кораб.


Новоизбраният полски евродепутат Януш Корвин-Мике е противник на ЕС и демокрацията, привърженик на Путин и според неговите собствени оценки - противник на жените. 72-годишният поляк изведе своята партия "Нова десница" до четвърто място в евроизборите в своята страна, като спечели 7,2% от гласовете.


Колоритна личност, Мике се явява на всички избори. Той е привърженик на капитализъм от ерата на Дикенс, в който няма закони за работниците. Обяви, че "жените са по-глупави от мъжете и не трябва да им бъде позволявано да гласуват".


51-годишната Алесандра Мусолини, племенница на София Лорен и внучка на Бенито Мусолини, се завръща в Европарламента 10 г. след като влезе там за първи път с партията "Социална алтернатива", която вече не съществува. Сега тя стана евродепутат с листата на "Форца Италия" на бившия италиански премиер Силвио Берлускони.


В Европарламента влиза и германецът Мартин Сонборн, лидер на единствената в Европа сатирична партия. Сонборн, който е бивш главен редактор на сатиричното списание "Титаник", вече обяви, че ще остане в парламента в Страсбург само 1 месец. Освен това нямал търпение да се срещне с хората на британския популист Найджъл Фарадж. "Планираме да създадем съюз на идиотите и глупците", коментира той пред "Гардиън".