Панически страх спря кардиолог от показания по делото"Гранити“

Две болници преглеждат подсъдимия Стоян Колев

Бургаски кардиолог отказа да се яви на делото за отвличането и убийството на бизнесмена Стоян Стоянов. Специалистката д-р Елена Дочева, която е вещо лице, назначено да изготви медицинската експертиза на задържания под стража Стоян Колев, изпитвала панически страх  да свидетелства в съда особено в дело за убийство.

Това се казва в изпратената от лекарката молба до съдебния състав. Тя обаче е предоставила медицинските си заключения от прегледа на Стоян Колев и според  нея той страда от хронично заболяване, което не подлежи на диспансерно лечение. Това означава, че обвиняемият може да се лекува и в затвора, където в момента се намира. 

Стоян Колев  е задържан под стража почти пет години. Прокуратурата сочи Колев и Нено Стоянов са  автори на отвличането на собственика на “Гранити“, което било поръчано от  частния съдия изпълнител Галин Костов и от Станислав Михайлов бивш шеф на АДВ. На предишното заседание съдът допусна медицинска експертиза на Колев с оглед искането за по-лека мярка за неотклонение.
Днес в съдебната зала той обясни, че има оплаквания за постоянна болка в черния дроб и жлъчката, а снощи в затвора е била викана линейка. Отделно Колев беше изпратил жалба до съда заради нарушаване правото му на лечение в затвора. Самият подсъдим беше прежълтял и помоли за специализирана помощ.  
"Не може да се гледа един процес на етап даване на обяснение от подсъдимия, а той да не може да участва. Не го правим, защото искаме да отлагаме делото. Съдебният процес не е инквизиция, а справедлив процес, където да се осигурят  всички  гарантирани права на подсъдимия“ , коментира адвокат Иван Томов, защитник на Стоян Колев.  Юристът изрази съмнения, че клиентът му е с хепатит.
Случката  смути леко смути съдебния състав начело със съдия Захарин Захариев, защото освен здравословния проблем на Колев се оказа, че адвокат  Вандова,  софийският защитник на Нено Стоянов не може да присъства на делото поради служебен ангажименти в СГС, а от своя страна защитата на Галин Костов заяви, че има нови доказателствени искания. Според  адвокат Бранимир Балачев , нито едно от исканията на защитата до момента не е уважено.
"Това е основание за отвод, това не е правосъдие. Ние нямаме полза от това,  нито родителите на починалия Стоян Стоянов“ , каза Балачев и допълни, че вероятно ще поискат отвод на съдебния състав.
В крайна сметка делото продължава утре в 10 часа , а днес следобед с позволението на съда  на Стоян Колев ще бъдат организирани прегледи в МБАЛ Бургас и Лайф Хоспитал.