И социолозите искат незабавна оставка

Не успяхме да предвидим колко е катастрофичен всъщност спадът на БСП на изборите, коментира директорът на "Екзакта" Лидия Йорданова

Оставката на правителството и нови парламентарни избори в най-кратък срок са наложителни. Това заяви Лидия Йорданова, директор на агенция "Екзакта".

"Ако трябва да се търси извинение от социолозите, то не е за процентите, а за упорството, с което една политическа формация получаваше трайно от година и половина назад резултат, който в емпиричен план трудно се получава”, каза шефът на агенцията, чиито прогнози за изборния резултат се оказаха най-близо до резултатите на ЦИК.

Месец преди изборите агенциите за социологически проучвания даваха различни резултати за първите две партии, вариращи според това дали са, или не купени от управляващата сила. Някои от компаниите прекалиха в стремежа си да изкривят реалния вот, като дадоха на БСП пиадестала на първа политическа сила.

В последните си прогнози “Екзакта” предвиди 28,5% гласове за ГЕРБ и 24 – за социалистите, с което се доближиха най-много до реалността.

"Това, което всички заедно не успяхме да предвидим, е колко катастрофичен всъщност е спадът на БСП на този вот”, заяви пред БНР Лидия Йорданова.

Тя призна, че симптоми за това са били налице и че тези симптоми са били подценени: "Имаше симптоми, че електоратът на БСП е по-мек от всякога и по-различен от всички досегашни кампании. Имаше симптоми, че една немалка част – около 5-6% от досегашните социалисти, отиват в „България без цензура“, защото там говоренето беше по-близо до техните представи за социална политика.

Имаше и други симптоми, но ние разчитахме на цифрите, които получаваме и подценихме симптомите”.

Според социолога много важна роля е изиграла преференцията на вота – не, за да се откроят най-добрите кандидати, а показвайки, че българите са готови да отдадат мажоритарност в рамките на партийните листи.

"Независимите кандидати не пробиха, но добрите лица в партийните листи получиха някакъв бонус”, уточни Лидия Йорданова.

"Реформаторският блок ще продължи да съществува”, предрече тя, запитана за прогнози за бъдещето на партиите и формациите, които участваха в евроизборите. По думите й са възможни трансформации в броя и вида на участниците в рамките на формацията, но “то е едно образувание, което ще даде ефект”.

Що се отнася до БСП, мисля, че вътрешните проблеми в партията са много по-големи, отколкото външната видимост и критиките отвън. В БСП предстои процес на изчистване отвътре, прогнозира Йорданова.

Според нея оставка на правителството и предсрочни избори в най-кратък срок са наложителни.