Вестниците в Четвъртък, 29 май

Решават днес за кабинета


"Стандарт"
Ремонт на кабинета и конкретни приоритети ще обсъдят в близките дни лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан заедно с премиера Пламен Орешарски. За срещата се намекна още в нощта на изборите. Но соцлидерът Станишев влезе в преговори в Брюксел заедно с Мартин Шулц и ЕНП по ключовите позиции в ЕП и ЕК. А вчера в парламента тема номер 1 в кулоарите бе кога ще има предсрочни избори - през есента или следващата пролет. Докато в зала депутатите дебатираха по вота на недоверие в сектора енергетика, председателят на парламента Михаил Миков обяви, че министър-председателят също ще дойде за края на дебатите веднага, щом кацне от Рим.


Скандали, обиди и разправии съпътстваха вота на недоверие
"Дума"
Скандали, обидни квалификации и разправии съпътстваха вчерашните дeбати по вота на недоверие заради провал на кабинета в сектор "Енергетика", внесен от ГЕРБ. Депутатите дискутираха в присъствието на вицепремиерите Даниела Бобева и Цветлин Йовчев, на министъра на икономиката Драгомир Стойнев и финансовия министър Петър Чобанов.
В началото на заседанието мотивите за исканата оставка на правителството бяха представени от депутата от ГЕРБ Делян Добрев. След него министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев говори близо час за състоянието на енергийната система у нас. Мотивите за вота представляват добра картина на енергетиката такава, каквато я заварихме ние преди една година, заяви той. Стойнев обяви, че е готова енергийната стратегия на страната, която стъпва на 4 основни стълба - либерализация на енергийния пазар, стабилизиране на ключовите дружества в енергетиката и връщане на баланса, диверсификация на източниците на доставки, спиране на разпродажбата на българската енергетика.


Уволняват шефове в "Спешна помощ" след смъртта на 40-годишната фотографка
"24 Часа"
При навременна намеса на спешния екип с необходимата апаратура животът на младата съпруга и майка вероятно е можел да бъде спасен.
Шефът и зам.-шефът на столичния спешен център д-р Георги Гелев и д-р Ангел Ангелов са предложени за уволнение заради лоша организация на работата и недостатъчен контрол. Това съобщи вчера зам. здравният министър д-р Бойко Пенков след проверка по повод случая с 40-годишната жена, която почина, докато чака линейка в столичния кв. "Надежда" в понеделник.
Фотографката Елизабет Димитрова припаднала до колата си на тръгване от абитуриентски бал. Повиканата веднага "Спешна помощ" пристигнала след 50 минути според свидетели от мястото на събитието.


Съдът пита по изгрев или развиделяване е убита Яна
"Монитор"
Вместо делото срещу Николай Русинов - Чеци да върви към финал, Софийският градски съд изненадващо поиска вчера справка от БАН в колко часа е бил изгревът на 9 юли 2011 г., когато бе убита Яна в Борисовата градина. Освен това магистратите много държат да разберат каква е разлика между часа на изгрева и часа на развиделяване от научна гледна точка. Три години след престъплението съдебномедицинска експертиза ще трябва да уточни кръвната група на жертвата, както и всяка от раните и уврежданията на момичето и откъде е потекла кръв и дали това е станало преди или смъртта.