ПловдивУтре: 3 юни

Какво, къде, кога ще се случва в Пловдив

ВРЕМЕТО

Облачен вторник ни очаква в Пловдив. Минималната температура ще бъде около 11 градуса, максималната не повече от 20.

КАКВО, КЪДЕ, КОГА

На 3 юни от 10, 00 часа в сградата на Дома за деца лишени от родителски грижи "Княгиня Мария-Луиза", ул. "Асен Златаров" № 29 ще се проведе пресконференция във връзка с честването на 90 години от създаването на институцията и предстоящото й реформиране.

Футболните легенди Христо Бонев и Петър Зехтински, най-успешният български съдия Атанас Узунов и кметът на район „Източен“ Петър Петров ще връчат наградите на победителите от футболния турнир за Купата на кмета на район „Източен“. Церемонията ще се проведе утре – от 10.30 часа на малкото игрище на стадион „Локомотив“ в парк „Лаута“.

В 11:00 ч.  в залата на НОВИЗ хотел, бул. „Руски“ 55 ще се проведе пресконференция по случай второто  издание на пленера по живопис “ПЛОВДИВ ОТ ТВОРЕЦА СЪТВОРЕН»,  организатор  и спомоществовател на който е Ротари клуб „Пловдив-Пълдин“.

През тази година  в Пловдив ще се срещнат творците Надежда Кутева, Михаела Иванова, Илиана Манукова,  проф. Тома Върбанов, Васил Стоев, Недко Итенов, Деляна Димитрова  и Димитър Механджийски.

В 11.30 часа в заседателната зала на Община Пловдив ще  има пресконференция с участието на Дон Фернандо Ервас и част от екипа му по повод предстоящото откриване на мултижанровия проект LUX в Дома на културата "Борис Христов.

Среща-дискусия, посветена на проблемите на медийната среда в Европа и в частност в България, както и на възможностите за гражданска намеса за тяхното решаване, организират Европейската инициатива за медиен плурализъми MoveBG на 3-ти юни в Пловдив.

Чрез събиране на 1 милион подписа от 7 европейски държави, гражданите могатда предложат макрорамка за създаване на нова Европейска директива, с цел решаване на проблемите в медийния сектор в засегнатите държави. Срещата е от 16:00 часа в ПУ Паисий Хилендарски, ул. Цар Асен 24, Пловдив.

Благотворителна изложба на картини, рисувани и дарени от ученици на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“- Пловдив е открита в сградата на Областна администрация Пловдив. На 3-ти юни от 19.00ч ще се състои търг, като със средствата събрани от покупката на картините ще бъде закупена инсулинова помпа на двегодишно дете от Пловдив с тежка форма на захарен диабет. Благотворителният търг ще се проведе на  в Областна администрация. Съорганизатори на събитието са „Зонта клуб“ Пловдив и Национална Художествена гимназия – Пловдив. За неповторимата атмосфера на събитието ще допринесат и децата от детска вокална формация „Омайниче“ с ръководител Таня Орманова. Изложбата е отворена за посетители на 2 и 3 юни от 10.00 до 17.00ч.

Фотографска експозиция за историята на фадото  се открива утре в 18:00 ч. в клуб “Библиотеката” в на ул. Леди Странгфорд 5 в Пловдив. 

Събитието предшества концерта на обаятелната португалска певица Крищина Бранко, която ще пее на сцената на Античния театър на 7 юни от 21:00 ч

Изложбата е направена по случай обявяването на фадото за световно културно наследство от ЮНЕСКО. То е изпълнителски жанр, обединяващ музика и поезия, развил се в Лисабон през втората четвърт на 19 век. Фадото днес е икона на националната култура на Португалия, символ на португалската национална културна идентичност.

НА ТЕАТЪР

Държавен куклен театър – Пловдив

19:00ч - Вграждане

НА КИНО

Господарка на злото (2014) Премиера

Заедно по принуда (2014) Премиера

На ръба на утрешния ден (2014) Предпремиера