МВР скрило информация за убийството на ямболската адвокатка

Според САС при събирането на доказателствата са допуснати "почти всички възможни значими процесуални нарушения"

Полицията е укрила доказателства по делото за смъртта на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, която бе зверски убита в жилище в столичния кв. "Стрелбище" в края на февруари 2000 г. Тя не предоставила част от информацията по разследването дори и след началото на съдебния процес срещу обвинените за убийството на юристката - бизнесмена Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му жена Димитринка. Това стана ясно от решение на Софийския апелативен съд (САС), който потвърди оправдателните присъди на тримата.

Мотивите са изложени в 60 страници и са подписани от съдиите Мария Митева, Валя Рушанова и Алексей Трифонов. Според тях МВР и прокуратурата са провели "незадълбочено, закъсняло и хаотично" разследване на убийството, което затруднило изясняването на истината. Например липсвала разпечатка от фиксирания телефон на жертвата. Тя била изискана от оперативните работници, но по неясни причини не е получена и приложена по делото, когато това е можело да стане.

Едва на 20 ноември 2007 г. се разбира, че още на 29 март 2001 г. е правен тест с детектор на лъжата на Аврамов, който изключва версията за негово участие в убийството.

Според САС при събирането на доказателствата за убийството са допуснати "почти всички възможни значими процесуални нарушения".

Основната улика - зацапан с кръв потник, е "открит" на 29 февруари 2000 г. от неизвестен полицай в отсъствието на следовател и поемни лица в жилището на Аврамов. Неясно защо обаче той е даден за изследване след повече от 1 г. Затова е изключен от доказателствата. Жилището на Георгиева е било прочистено перфектно.

Липсват не само отпечатъци, но и вещи (чаши, гарафа, чанта, документи и диктофонът на адвокатката). Намерен е само фас под закачалката в коридора. "Лековерно е да се предположи, че при такова извънмерно старание за заличаване на следите убиецът/убийците биха проявили такава драстична небрежност, че да оставят фас с ДНК на лице, съпричастно към убийството", смятат съдиите.

Според ДНК-анализа, угарката е на Калайджиев, но не може да се установи кога е попаднала там. Доказано е, че мъжът е бил често в жилището, защото му е правил ремонт.

Разследването е поело в една изгодна и лесна за обвинението посока срещу Аврамов и Калайджиеви, без да се изследват сигнали за участие на други в убийството, смятат апелативните съдии. Както "24 часа" вече писа, подминати са поне 6 версии. Две от тях са свързани с основни действащи лица по делото за Октопода.

Според САС при описване на убийството прокуратурата е проявила въображение. Липсвали доказателства подсъдимите да са притискали адвокатката, а Димитринка да я е удряла със сатър по главата. По трупа няма следи от притискане. Георгиева е убита с 10 удара (9 от тях в главата), но оръжието не е открито. Решението на САС може да се обжалва пред ВКС.