580 къщи в Каблешково "изгоряха" заради казан за ракия

Половината канализация в градчето незаконна

Скандал и смрад разтресоха Каблешково, след като заради затворен казан за ракия се разкри, че канализацията на половината град е незаконна. Неподозиращи развоя на събитията жители на бургаското градче пратили сигнал до екоинспекцията, че казанът замърсява дере и много мирише на джибри.
След проверка съоръжението за ракия било затворено. Това ядосало собственика му Тодор Вълчев и той изпратил сигнал до екоинспекцията, че всички 580 къщи около казана му също изхвърлят отпадните си води в дерето. Инспекторите се отзовали и на този сигнал. Оказало се, че Тодор е прав - тръбите на каблешковци наистина са незаконни и отпадъците им замърсяват реката.
Веднага след тази констатация от община Поморие изпратили предписание на гражданите да си изкопаят септични ями и да се изключат от канализацията. "Случаят е точно такъв. Канализацията на Каблешково е от 1975 г. и трябва нова. Кандидатствали сме с проект, но за този програмен период няма пари и трябва да се чака няколко години", каза за "Труд" кметът на Поморие Иван Алексиев. В Каблешково живеят 3000 души.
"Хората в града са били на септични ями преди 20 г., но те са се затлачили, фекалните води тръгнали по улиците и затова им разрешили временно да си заустят тръбите в деретата. Повечето си купували сами тръбите. Проблемът е огромен, хората недоволстват, защото сега в дворовете им няма място за ями, а и е много скъпо да се копаят нови", каза кметицата на Каблешково Елена Бояджиева.
В другата половина на града злорадстват, че заради едни джибри сега на съседите ще им мирише на нещо много по-лошо.