Потвърдено! Над 1 млн.лв. санкции за община Стара Загора

ОЛАФ потвърди наложени санкции по европейски проект от предишния кметски мандат

Докладът на ОЛАФ от извършеното разследване във връзка с изпълнението на договор за безвъзмездна финансова помощ по проект „Община Стара Загора – за по-добро административно обслужване чрез електронното правителство“ потвърждава наложените от националните контролни органи санкции на общината в размер на 1 млн. 055 хил. лв.

Писмото с доклада на Европейското бюро за борба с измамите ОЛАФ е получено в Управляващия орган на Оперативна програма „Административен капацитет“ и в Община Стара Загора, съобщи кметът Живко Тодоров. Копие от него е изпратено до Министерството на вътрешните работи на България.

Делото на ОЛАф по случая започва на 29.03.2010 г., а разследването тръгва от 01.07.2011 г. Община Стара Загора, като бенефициенто по проекта, е уведомена за разследването на 12.04.2013 г. Разследващите установяват, че бенефициентът е нарушил финансовите  интереси на ЕС и че проектът не е изпълнен, според изискванията на  европейското и българското законодателство, пише в доклада на ОЛАф. Проектът е на обща стойност  2 млн. 055 хил., които са изплатени от Община Стара Загора с бюджетни средства предварително.

Финансовите корекции и непризнатите разходи в размер на 1млн. 055 хил. лв. не са възстановени на общината.