Проблемите с паркинга на Летището увеличават риска от нов атентат

Стотици летовници вървят пеша с багажите си от аеропорта до автобусите, а това води и до свръхмерки за сигурност

Новите проблеми с туристи, които започнаха на летището в Бургас, са на път да предизвикат международен скандал. Стотици летовници вървят пеша с багажите си от аеропорта до автобусите, а това води и до свръхмерки за сигурност, които така или иначе бяха наложени на летището след атентата преди две години.

Въпреки по-строгата охрана при израелските туристи, те също бяха свалени от автобусите преди летището. Това изправи на нокти полицията. Районът беше отцепен до спирката, полицаи ескортираха туристите до качването им в автобусите.

Според превозвачите увеличаването на таксата за престой от 80 на 400 лева за автобус на година е изнудване на монополисти. Те недоволстват и от липсата на време за свободен достъп. Позицията им е, че ако таксата не падне и условията не се променят, ще има още протести и дори блокади.

Туроператорите пък се опасяват, че неуредиците ще доведат до бум от жалби
и рекламации, които ще бъдат за тяхна сметка. „Туристите ще направят жалби до техните туроператори защо трансферът не се извършва по нормална европейска практика тогава вече ще стане сериозен проблемът”, коментира за "Монитор" Иван Кирязов от Асоциацията на туроператорите. И допълни, че те са предупреждавали за този проблем още в началото на май на срещата за подготовката на сезона.

В писмо до медии и областната управа операторът на паркинг зоната на летището обясни, че новоизградената инфраструктура придава европейски вид на порта. А фирмите имали избор да бъдат таксувани с карта или с билет за еднократно влизане в летището. Цената на картите за предплатен абонамент, разпределена в дните, излиза не повече от 1-2 лева на ден за транспортно средство и е значително по-малка от цената за ползване на кой да е платен паркинг - такава цена е от най-ниските в Европа, се казва още в информацията. Концесионерът посочва още, че не е за пропускане и фактът, че на всяка фирма е предложена разумна отстъпка, изразяваща се в това, че една карта би могла да бъде ползвана от повече от едно превозно средство.