Скандал! Новата изборна шашма - купуване на наблюдатели

Предаването на парите е заснето със скрита камера. Правят се списъци с имена и всеки, взел 50 лева, се разписва

Репортери от предаването „Разследване” на Нова телевизия разкриха поредна схема за купуване на гласове за евроизборите.

В деня на вота, 25 май, граждани сигнализират екипа на предаването, че са били вербувани за наблюдатели от служители на водеща фирма за бързи кредити. Въпреки че наблюдателите трябва да са неплатени, служителка на фирмата се е обадила на конкретни граждани две седмици преди изборите, за да ги привлече за наблюдатели срещу 50 лева на човек

Според Изборния кодекс наблюдателите не трябва да бъдат вербувани от партии и не им се плаща, за да са наблюдатели.

Предаването на парите е заснето със скрита камера. Правят се списъци с имена и всеки, взел 50 лева, се разписва.

Каква е целта на купуването на нблюдатели – има няколко варианта. Едината хипотеза е простичка – директен купен вот. Втората е евентуално манипулиране на изборните протоколи, след като наблюдателите не са независими, а са там заради политическа партия.

По отношение на фирмата за бързи кредити също има два варианта – това се случва със знанието на шефовете ѝ или става въпрос за няколко служители, които сами са се организирали и са работили с ББЦ. Служителката, която е записана със скрита камера, категорично отрича, че е купувала наблюдатели, въпреки записа.

Официален отговор има от фирмата – че тя не е замесена и че ако има доказателства за нейни служители, които нарушават Изборния кодекс, те са готови да съдействат. При показването на писменото копие на отговора се вижда името на фирмата – Easy Credit. От ББЦ пък казват, че трябва да се провери сигнала и тогава да има коментар.

Същеврменно преди дни и bTV показа случай от Пловдив, при който търговец на гласове твърди, че ББЦ са давали по 20-тина лева, за да се гласува за Бареков. ББЦ не били единствената партия, която купувала гласове, но единствена не платила на търговеца на гласове. Другите си платиха, а на мен ми оставиха една химикалка с лого на ББЦ, казва търговецът.


Цялата схема за купуване на гласове вижте във видеото.