Прокуратурата започва проверка за контролиран вот

Прокуратурата се самосезира по репортаж на Нова телевизия за контролиран вот

Държавното обвинение започва проверка след репортажа на Вероника Димитрова, в който със скрита камера бе показано как миньори от Бобов дол са поставени под натиск да гласуват за конкретна партия, съобщи Нова телевизия.

Екъпът е предал заснетия видеоматериал в прокуратурата, който да помогне в разследването.

„Изглежда ми като контролиран вот, но нека се презастраховаме, че тепърва предстои проверка. Наистина материалът ни помага, за да разкрием схемата, по която се работи, но всичко, което Вие сте установили, сега ние трябва да го преповторим, за да го докажем”, коментира заместник-главният прокурор Борислав Сарафов .

Разкритата от екипа схема в Бобов дол всъщност въобще не е нова, просто е работеща и успешна.

„Тази практика съм я виждала документирана от Нова телевизия и на други избори. Трудно се разследват тези престъпления. Вижда се, че тези, които свидетелстват, са в гръб. А те са в гръб, защото именно чрез страха се управлява тяхното поведение”, категорична е Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. „Хората да не позволяват върху тях да бъде оказван такъв безогледен натиск. Всеки един може да гласува свободно, защото в тъмната стаичка той е сам”, казва тя.

Дали ще се докаже, че в мините има натиск за това кой как да гласува, зависи изцяло от работниците там. „Досъдебно ще има ако намерим достатъчно данни. Такова няма да има, ако нито един свидетел и очевидец не потвърди, че не е оказван натиск”, допълва зам.-главният прокурор.

Ако престъплението все пак се докаже, прокурорите са готови с още обвинения за организаторите на манипулирания вот – за принуда.

„Продавайки вота си, те до някаква степен продават и душата си. Не би трябвало работодателят да изнудва своите служители, защото само по себе си това може да се изтъкне като принуда по Наказателния кодекс”, категоричен е Сарафов.

Днес всички миньори, работещи в мината са привикани един по един, за да се разбере кой от тях се е осмелил да разкаже за нарушенията. Работниците са принуждавани да водят и техни близки, роднини и съседи, които да гласуват за конкретната партия.