НАТО пусна спътникови снимки на руските танкове в Украйна (снимки)

Въпреки че нямат маркировка, те напомнят на тези, които използва руската страна - смятат експертите на алианса

НАТО даде публичност на снимки, доказващи влизането на руска военна техника на територията на Украйна, предаде агенция „Униан".

По данни на алианса, на получените чрез спътник изображения са заснети танкове, каквито Русия използва при анексирането на Крим.

„Танковете са без маркировка и не изглеждат като тези, които се използват от украинските военни. Въпреки че нямат маркировка, те напомнят на тези, които използва руската страна. Такива танкове бяха въвлечени в дестабилизирането на Крим." - смятат експертите на алианса.

Според НАТО, снимките повдигат важни въпроси за ролята на Русия за „нестабилността в Източна Украйна и придвижването на военна техника от Русия в Крайна".

„Руски официални лица нееднократно заблуждаваха и отричаха участие в конфриктите в Крием и в Източна Украйна. Огласяването на данните цели публично признание от страна на Русия за отговорността й за тези действия." - се казва в позиция на НАТО, цитирана от „Униан".

Във връзка с натрупването на доказателства за намесата на Русия в украинския конфликт, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой призова Москва да „прекрати потока" от оръжие за сепаратистите в Източна Украйна и да избягва „двойнствените позиции".

След свалянето на украинския самолет в Луганск от проруските сепаратисти Ромпой подчерта, че въоръжените групи се ползват с външна подкрепа, включително доставки на оръжие, както и с подкрепления от чуждестранни бойци.

По думите му, Русия като съседна държава носи първостепенна отговорност да незабавно прекратяване на този поток и на външната подкрепа през нейната граница.

„Всяко друго отношение и двойнствената публична позиция по отношение на ставащото е несъвместима с международните ангажименти на Русия в рамките на ОССЕ и ООН." - предупреждава Ромпой.

 

Припомняме, че в четвъртък украинският вътрешен министър съобщи, че три танка са преминали границата от Русия в държани от бунтовници територии, където се водят боеве.

"Танковете влязоха в Украйна заедно с други бронирани коли през контролен пункт на бунтовниците в района на Луханск", съобщи Арсен Аваков.

Армията е започнала да стреля по танковете и е унищожила два от тях, както и част от бронираната колона.

Русия отхвърли твърденията на Аваков като "още една лъжлива информация".

Междувременно, украинският президент Петро Порошенко заяви, че е недопустимо танкове да преминават в Украйна, съобщи неговият секретар по печата.

Руските сепаратисти в Донецк и Луганск обявиха независимост след провеждането на референдуми през миналия месец, които бяха обявени за незаконни от правителството в Киев.

Украйна и Западът обвиняват Русия, че подкрепя и въоръжава бунтовниците, което Кремъл отрича.

Бунтът започна малко след свалянето на президента Виктор Янукович през февруари, чието решение през ноември да не подписва договор на свободна търговия с ЕС, доведе до масови улични протести в Киев.