Строят магазини и кафене до разкопките Аква Калиде

Проектът ще струва около 850 000 лв

Районът около древноримските бани „Аква Калиде” ще се превърне в супер атракция за туристите. Проектът на местните власти предвиждаблизо до разкопките да бъдат изградени кафене и магазини. Тези екстри са крайно необходими, за да се осигури пълното обслужване на туристите, които идват тук.

Предвижда се строежът да бъде реализиран през следващата година. За тогава е предвидено и уникалните римски бани да бъдат покрити със стъкло. Туристическата атракция ще добие впечатляващ вид,е мнението на археолозите. Изграждането на двата обекта – кафене и магазин е част от комплексния проект за благоустрояване на „Късноантична и средновековна крепост „Акве Калиде“ – Термополис при Бургаските минерални бани. Там ще има и място за музейна експозиция и посетителски център.
Община Бургас е обявила обществена поръчка, с която се предвижда застрояване в зоната за обществено обслужване. Магазинът и кафенето ще са разположени в границите на късноантичната крепост „Акве Калиде" – Термополис на площ от 179 кв.м в югозападната част, в съседство с банята „Сюлейман Кануни капладжа” в паркова среда.
Главният вход на кафетерията ще е от югоизток и ще е достъпен чрез алейната мрежа на парка, която е съобразена и с нуждата от свободно движение към различните обекти в близост.
За кафенето е планирана едноетажна постройка, с дървен, скатен покрив и застроена площ от 179 кв.м. Там ще има и закрита тераса с размери 8/8 метра, която ще подслонява посетителите през топлите месеци.
Прогнозната стойност на проекта е близо 850 000 лева, а срокът за реализация е 270 дни.Обществената поръчка не включва СМР по рехабилитация на улицата. Документация за участие ще се получава до 17.00 ч. на 14.07.2014 г. Срокът за получаване на оферти или заявления за участие е 10-дневен. Офертите ще бъдат отворени на 25.07.2014 г. от 10:00 ч. в сградата на общината.