"Българският Стоунхендж" и залезът на 21 юни

Вратата на богинята над Бузовград очаква лятното слънцестоене

Мегалитът край Бузовград, известен като Българският Стоунхендж, представлява скална група, в която чрез изсичане е обособен отвор с височина 1,80 м. Изграден е така, че слънцето попада в "прозореца" при залез.
Местоположение: на 4 км юг-югоизток от с.Бузовград с изключителна гледка към Казанлъшката котловина и поречието на р. Тунджа.

“Вратата на Богинята” или “Слънчевата врата” са популярните имена, дадени на скалното светилище край Казанлъшкото село Бузовград, по време на социализацията на този обект, или изграждането на еко-пътека до него в годините 2004-2005. Местните жители наричат паметника “Мегалита”.

Огромни каменни късове образуват масивна конструкция с отвор по средата. Мегалитът Вратата на богинята се състои от десетина скали, като две от най-големите са поставени върху другите и под тях се образува празно пространство във вид на прозорец.

Въпреки това вече от няколко години на 21 юни - денят на лятното слънцестоене, има традиция много хора да се събират пред мегалита, за да дочакат вписването на слънчевия диск в специално оформения от траките скален отвор.
Древните траки са смятали, че през Вратата на богинята, преминава слънчевият лъч при залез и оттам душата на починалия отива в царството на мъртвите.
Мегалитът край Бузовград е един от най-интересните паметници в Долината на тракийските царе. Древните са го ползвали както с култови и ритуални цели, така и като маркер на времето. Те правели такива светилища в далечни зони извън територията, която обитавали, за да бъдат те съизмерими с отношението им към боговете.