Естакадата при Семинарията готова на 15 юли

Строителите работят и през уикенда, за да избегнат глобите

Естакадата при Семинарията ще е готова на 15 юли, дотогава ще завърши строителството на кръстовището там, което е на две нива. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като инспектира строежа вчера по обяд. Ще се наложи обаче движението да бъде затворено напълно при кръстовището от 1 до 6 юли, за да се довършат локалните платна, допълни тя.

През петте дни ще се положи бетон по ремонтирания участък. Цикълът ще бъде непрекъснат, като ще се извършва на три смени с 4 бетонпомпи, уточниха строителите.

Фандъкова увери, че строителите работят продължават и през почивните дни, за да се спазва графикът и да се избегнат глобите, които тя е решена да наложи за евентуални просрочвания. 0,1% от стойността на договора е неустойката, която ще плаща провинената за закъснение фирма за всеки забавен ден.
Към момента са извършени 85 на сто от дейностите по естакадата. Вчера работници монтираха осветителните стълбове, а други запояваха парапетите. При съоръжението ще има още пешеходен и велоподлез, които са на етап довършителни работи.

Вече е готов южният локал от страната на семинарията с всички подземни комуникации. Строителите изграждат локала откъм парка. Направени са две допълнителни платна по ул. „Стоян Михайловски”, което на практика представлява нов булевард с дължина 1 км.

Предстои да се подставят тротоарните конзоли на самия надлез, да се положи хидроизолацията върху него, както и да се изгради уличното осветление.

Предстои и монтиране на еластична и шумозаглушителна ограда по самия надлез, както и поставянето на светофари.

18,20 м е общата ширина на естакадата при семинарията. От Столична община увериха, че след пускането на обекта времето за преминаване през кръстовището ще се скъси от 7 до 10 пъти, а вредните емисии ще бъдат намалени с около 40 процента.

До 15 септември ще приключи ремонтът и реконструкцията на бул. „Цариградско шосе”. Държа на този срок, тъй като тогава започва учебната година и пътникопотокът в градския транспорт, при това от деца, се увеличава, посочи кметът Йорданка Фандъкова.

Ремонтът започна на 1 април. Той включва и част от бул. "Г. М. Димитров", надлезът по бул."Цариградско шосе" над бул. "Александър Малинов", пешеходен подлез под бул. "Цариградско шосе" при Окръжна болница, както и рехабилитация на централните и локалните платна на булеварда от надлеза над бул. "Г. М. Димитров" до надлеза над бул. "Александър Малинов".