Стоян Тонев: Министерството на здравеопазването е една марионетка без пари

Тройната коалиция е оставила 318 млн. лева дългове на болниците

"Министерството на здравеопазването е една марионетка без пари, без власт и без политическа воля". Това заяви столичният заместник-кмет Стоян Тонев с ресор "Здравеопазване" и бивш директор на ВМА, на пресконференцията на тема „Дефицитът в бюджета на НЗОК, дълговете на болниците", предаде Агенция "Фокус".

"След Тройната коалиция дълговете на болниците бяха 318 млн. лева. Това е официална информация от Министерството на здравеопазването. Те ще нарастват, няма как да не нарастват, защото в момента болниците не са си получили надлимитните близо 3 месеца, а това са сериозни суми, допълни той.

Тонев разясни, че самият технически процес на корекцията на бюджета на Здравната каса е минимум 20 дни. "Тоест, ако утре се внесе в Народното събрание, минимум 20 дни са необходими, а дали ще има Народно събрание след 20 дни, също Господ знае. Вторият проблем е, че Надзорния съвет иска 330 млн. лева. От миналата година бяха прехвърлени 150 млн., които Касата трябваше да плати за 2013 година, а тя ги прехвърли за 2014 г. Сега най-вероятно ще се опитат да направят същото – да ги прехвърлят за 2015 година", каза той.

"Инвестициите в здравеопазването за апаратури и ремонти през тази година през първите шест месеца и през изминалата година са най-малко в последните 20 години, защото Министерството на здравеопазването е една марионетка без пари, без власт и без политическа воля. Нямаме инвестиции, апаратурата не се подменя. В момента, фирмите, както фармацевтични, така и на апаратура, са въвели 64 запора за парите, които болниците получават от Касата. По този начин те могат да блокират цялата сума, която определена болница получава от Касата. Това е следващото опасно нещо", допълни още ген. Тонев.