Хулио Кортасар на гости в София тази вечер

Публични литературни четения по случай 100-годишнината от рождението на великия писател

С литературно четене българската столица ще посрещне тази вечер великия писател Хулио Кортасар.

По случай 100-годишнината от рождението му се организират поредица от събития в негова чест в различни кътчета на София през юни.

Тази вечер (26 юни) писателят "гостува" в новия Френски културен институт на площад "Славейков". Събитието е с начален час 18:30 часа, произведенията ще четат Самуел Покро и Венци Благоев.

За проекта си организаторите от издателство "Агата-а" и "Аларма Пънк Джаз" са избрали текстове на Кортасар от различни жанрове, които имат тясна връзка с джазмузиката. Самият писател приживе свири на тромпет, а прочутата му новела "Преследвачът" е посветена на Чарли Паркър.

Събитията са под патронажа на Н. Пр. посланика на Република Аржентина в България и се осъществяват с подкрепата на програма "Култура" на Столична община, Посолството на Аржентина в България и Френския културен институт. Събитието е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен район за Европейска столица на културата 2019.

Във вторник откъс от произведение на Кортасар прочете лично Н. Пр. Херонимо Кортес Фунес, в рамките на "Седмица на аржентинската култура" в Бургас.