Виенски експерти стават културни мениджъри на столицата

"Програмата на София за културна столица е перфектна", смятат австрийските гости на Йорданка Фандъкова

Експерти на Община Виена, Австрия, ще се включат в програмата за културни мениджъри като специалисти, които ще участват в процеса на обучение. Това обсъдиха на съвместна среща кметът на София Йорданка Фандъкова и Ернст Волер, председател на общинската комисия за култура и наука във Виена.

На срещата присъства и заместник-кметът на София по направление образование и култура д-р Тодор Чобанов. Програмата за културни мениджъри се развива в рамките на кандидатурата на София за Европейска столица на културата за 2019 г. и до момента са проведени четири модула.

Ернст Волер изрази готовност Виена да бъде партньор и да изпрати специалисти в различни области на културата, които да споделят своя опит в София.

"Програмата на София за културна столица е перфектна, тя се вписва дълбоко в европейската идея за културна столица", изтъкна той. По думите му много е важно, че софийската програма е насочена към устойчивото развитие и се фокусира върху проекти, които имат траен ефект за хората.

"Чрез своята програма София планира развитието на града и включването на гражданите и творческите организации в един устойчив проект, какъвто е каузата европейска столица на културата", заяви от своя страна кметът Йорданка Фандъкова. "Децентрализацията на процеса на управление е особено важна - институциите трябва да създават и развиват среда, а творците да реализират идеите си", посочи още тя.

София и Виена ще си сътрудничат и в сфери като поддържането и обновяването на парковете, чистотата и градското развитие. Досега двете столици са развили сътрудничество в областта на транспорта.