Италианският кулинарен фестивал е към своя край

По време на мача Италия-Уругвай ще бъдат представени традицонните ястия на град Лече

Италианският фестивал "Вкуси 2019 г.", който се провежда в София, е към своя край.

В няколко поредни кулинарни вечери бяха представени шестте италиански града, състезаващи се за Европейска столица на културата 2019. Организаторите от Асоциация за развитие на София, Италианската търговска камара и Столична община решиха културната презентация да се осъществи по един по-нетрадиционен начин - чрез традиционни ястия.

Всеки от градовете Перуджа, Сиена, Равена, Каляри и Матера бе представен с типични за региона менюта в столични италиански ресторанти. Кулинарния маратон откри Перуджа на 16 юни. Тогава менюто на града беше опитано лично от директора на "Перуджа 2019" Лоредана де Лука, която след това заяви: "Великолепна инициатива на София 2019. Така наистина се опознаваме и можем да работим заедно. Само след няколко седмици и в ресторантите на Перуджа ще се предлага меню "София 2019".

Менютата на италианските градове – кандидати се предлагаха по зоркото наблюдение на екипите на Равена 2019, които участваха в работна среща за опазване и социализиране на културното наследство в София, както и от екипа на Лече 2019, които посетиха София, предвождани лично от кмета на града.

Тази вечер, по време на футболната среща Италия-Уругвай на Мондиал 2014, ще бъде откриването на вечерта на Лече в един от ресторантите на риалити готвача Лео. Предвидена е и томбола, в която участват всички, които... са яли от италианските ястия.