Калфин: Защо Йовчев обяснява за банковата система? Къде е Орешарски?

Левият политик призова хората да бъдат спокойни за влоговете си

"Това, което се случва момента в България, показва слаби и липсващи институции" - това заяви пред "Дарик радио" Ивайло Калфин по повод банковите сценарии в последните дни.

Според него уверения за стабилността на банковата система не могат да се дават от лица и институции, чийто предмет на дейност няма общо с банки и финанси. "Не може министърът на вътрешните работи да обяснява колко е стабилна банковата система, къде е министър-председателят? Очаква се гуверньорът на БНБ също да излезе много ясно, а не със съобщения на пресцентъра на банката", коментира той.

И подчерта: "Ако за разклащането на банковата институция не излязат сериозни мотиви, то прокуратурата също би трябвало да вземе отношение към случващото се. Въобще, институциите ги няма в държавата и това дава възможност за разпространяване на всякакви слухове".

Ивайло Калфин обясни, че българската банкова система не е самостоятелна, тя се наблюдава от Европейската централна банка. Той добави, че това е една от ситуациите, при които е полезно за страната ни да бъде в Европейския банков надзор – теза, която Калфин разви още по време на евродепутатския си мандат.

Бившият евродепутат призова хората да бъдат спокойни за спестяванията си и обясни, че всеки влог до 100 000 евро във всяка отделна банка е гарантиран. "Ситуацията, която се случва около банките у нас, е взривоопасна и ресорните институции са тези, които трябва да излязат и да успокоят гражданите", призова той. "Това е върхът на цялата политическа нестабилност, в която се люшка държавата вече цял месец след изборите", каза още той.

Интерес да бъде разклатена банковата система у нас имат тези със значителни дългове, смята Ивайло Калфин. Той коментира: "При силно разклащане на банковата система, където се поставя под съмнение валутния борд, някой може да си мисли, че като през 97-а може да си изчисти за един ден дълговете. България има един много лош урок преди близо 20 години, ще бъде безумие да го повторим наново".