Експерти: Оставете влоговете си в ПИБ

"Системата е стабилна. Единствено паниката и ние можем да си навредим"

"Системата е стабилна. Всеки може да влезе в интернет и да види резервите, както на държавата, така и на БНБ. Единствено паниката и ние можем да си навредим". Това заяви икономистът Владимир Каролев по Нова ТВ.

Той добави, че българската банкова система е най-добре капитализираната и най-ликвидната в Европа и в Европейския съюз.

И Каролев, и бившият шеф на Сметната палата – Валери Димитров, призоваха хората да запазят спокойствие и да оставят влоговете си в ПИБ. Самият Димитров дори увери, че той и съпругата му имат пари в банката, които не смятат да теглят, защото "тя е стабилна, компетентно управлявана и с добро ръководство".

"Хората се поддават на стадни инстинкти, но трябва да знаят, че именно те могат да предизвикат катастрофа", предупреди Валери Димитров. Той допълни и че не трябва да се позволява на "шайка подлеци" да обезценява спестяванията на хората и да ги довежда до просешка тояга.

Според финансиста Владимир Каролев от създалата се паника могат да спечелят само хора, които имат огромни кредити в лева, искат да падне валутният борд, да се предизвика хиперинфлация и по този начин кредитите им да се обезценят. Той обаче допълни, че според него това не е възможно, стига да не настъпи масова паника.

"Това задължително трябва да се разследва", категорични бяха двамата експерти.