Наплив за моски круизи, цените скочиха с 14%

Ръстът e главно за регионите на Европа и Аляска


Круиз пасажерите от България вече са свидетели, че 2014-та предлага по-малко круиз промоции, сравнено с предходните година-две. Това е така, тъй като основната част от българите избират плавания в Европа, където търсенето е сред най-високите в света. През третото тримесечие на годината се очаква допълнително завишение на цените в рамките на около 14% (нивата са различни при всяка отделна круиз линия).

Основните фактори са ограничения капацитет в Европа, дългоочакваното възстановяване на икономиката на Стария континент и продължаващото високо ниво на търсене на круиз ваканции (от пасажери от целия свят).

Не може да се каже същото обаче за плаванията в района на Карибите. През последната година там започнаха да оперират няколко нови големи круиз кораба, които значително увеличиха съществуващия капацитет. Очаква се да влязат в експлоатация и няколко други плаващи курорта, които определено ще окажат натиск на цените надолу. Дори и за този район обаче търсенето надхвърля предлагането и всички оператори очакват печалба в края на 2014-та.
Летните месеци в Европа традиционно са времето за направа на резервации за Нова година, както и за резервации на круизи през есенните месеци в Европа или зимните месеци извън Европа. Покачващите се цени на самолетните билети с приближаване към датата на полета обезсмислят чакането на оферти last-minute за круиз ваканции.