34 бона на ден глоба за забавянето на ремонта по "България"

В новия трамвай ще се качваме през електронни бариери като тези на метрото

Специална охрана за новия трамвай номер 7 в София - електронни бариери ще дебнат и спират гратисчиите, информира в. "Монитор".

Новите съоръжения ще бъдат монтирани в подлезите по бул. "България". Аналогично на контрола в метрото, те ще пускат само пътници, които валидират билета или картата си.

За изграждане на бариерите вече е открита обществена поръчка, като изпълнителят ще бъде избран до есента.

След това фирмата ще започне поетапното им поставяне, уточни транспортният зам.-кмет на Столична община Любомир Христов.

По думите му това е пилотен проект на Центъра за градска мобилност за намаляване на гратис пътуванията. "Ако той се укаже успешен, ще можем да го приложим и на други места", обясни Христов.

Проектът предвижда в подлезите да бъдат поставени и 13 автомата за билети, а камери ще дебнат нарушителите и вандалите.

Днес трябваше да е приключил и ремонтът на трамвайното трасе по бул. "България", но изпълнителят още не е готов. "Има забавяне при този обект с няколко дни, за което ще бъде наложена и съответната глоба", обясни Христов.

За всеки просрочен ден е предвидена санкция от 0,5% от дължимата му сума по договор. По груби сметки фирмата може да отнесе глоба от 34 бона на ден. Това обаче не се отнася за случаите, когато забавянето е било поради лоши метеорологични условия. Ремонтът предвижда подмяна на целия релсов път от бул. "Витоша" до последната спирка – трамвайното ухо в жк "Борово". Трасето е полагано преди 31 години, а оттогава нито веднъж не му е правен основен ремонт. Обновяването ще струва 6,9 млн. лева. С парите Общината обнови четири подлеза по протежението на бул. "България".

По новото трасе ще се пуснат и трамваи стрели. Те ще вдигат до 70 км/ч и ще превозват 4 млн. пътници годишно. Освен новите релси се ремонтират и спирките, които са с нови навеси и специални плочки за незрящи, ще има електронни "говорещи" табла. Подменена е и канализацията и електропреносната мрежа.