Новото трасе по "България" - некачествено? (снимки)

Заради сериозни забележки на СО към фирмата изпълнител инфраструктурният ремонт ще се забави със седмица

"Имаме сериозни забележки по качеството на довършителните работи на трасето на релсовия път по бул. ”България”, в резултат на което все още не е готово, така както бе предвидено по график, към днешна дата". Това заяви транспортният зам.-кмет на Столична община Любомир Христов, който днес инспектира инфраструктурния ремонт на трамвайната линия по един от възловите булеварди в София.

"Като възложител Столична община се извинява на гражданите за това, че няма да бъде пуснато движението на трамвая по бул. ”България” и ще се наложи известно забавяне, но няма да допуснем компромис с качеството на изпълнение", заяви категорично той.

На инспекцията на релсовия път присъства и Радостина Петрусенко, главен сътрудник и ръководител ЗИП ГД "Програмиране и регионално развитие" в МРР.

Във връзка със закъсненията ще се наложат санкции, които са от 0.5 % от стойността на договора за всеки просрочен ден, което е почти 42 хил. лв. на ден, посочи Христов. По-рано медиите бяха изчислили глобата на фирмата на около 34 хиляди дневно.

Забележките на СО са по качеството на изпълнението на спирковите перони, настилките, обезопасителни съоръжения.

В момента продължава изпълнението на основни дейности по спирките по трамвайното трасе на булеварда. Инсталирани са електронните информационни табла.

Реконструкцията на трамваен релсов път по бул. "България" от бул. "Витоша" до ухо "Борово" започна на 5 март 2014г. и се изпълнява като компонент от "Проекта за интегриран столичен градски транспорт", осъществяван с финансовата подкрепа на ОП "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Тя се изпълнява след проведена обществена поръчка и сключен договор с фирма "СК 13 - Транстрой" АД.

Строително-монтажните работи на обекта са изпълнени на 100%, а в периода между 27 и 30 юни са извършени 72-часови изпитания при експлоатационни условия на строежа, които са дали добри резултати.

Продължават да се извършват довършителни работи по новите бордюрни линии, реконструкции на пероните и входовете на подлезите.