Вирусен менингит повали четирима в Бургас

Бумът на шарката най-после отмина

Вирусен менингит повали четирима души само за две седмици. Пациентите са приети в инфекциозното отделение и са предимно млади хора и тийнейджъри. Заболяването е опасно, но не застрашава живота им, съобщиха лекари.

Те са категорични, че менингитният вирус няма никаква връзка с последните наводнения. Още повече, че пациентите са заболели преди потопа. Вирусният менингит се поддава сравнително лесно на лечение и прогнозите за изхода са благоприятни. Много по-опасен е бактериалният менингит, но пациенти с такъв вирус към момента в Бургас няма.
Симптомите на вирусния менингит са типични и лесно разпознаваеми. Обикновено заболяването започва със силно главоболие и повръщане, придружено с висока температура. Най-характерното е скованост на вратните мускули и слаба подвижност на врата. Заразените се дразнят още от обикновен шум или говор. Имат непоносимост и свръхчувствителност към светлина. Ако получите подобни симптоми, незабавно потърсете специализирана лекарска помощ, съветват инфекционисти.
Добрата новина е, че вече отмина бумът на шарка в региона. Болните от варицела са единични случаи, а през последния месец няма нито един заразен със скарлатина.