Мъж почина в очакване на пари за изкуствено сърце от държавата

Здравната каса покривала по-молка от 1/3 от сумата

Мъж почина в очакване на пари за изкуствено сърце от държавата, съобщи bTV.

Скъпоструващата операция била непосилна за Александър Михайлов. От 170-те хиляди лева, колкото струва изкуственият орган, Здравната каса покрива едва 50 хиляди.

„Влошавам се със всеки изминал ден. Адекватната помощ струва много пари в нашата държава. Лекарите казват в максимални кратки срокове да се направи тази интервенция, в противен случай, после нещата са безмислени", каза преди време Александър.

Днес той си отиде от този свят, докато чакаше финансиране от Здравната каса за изкуствено сърце. Роднините на Александър поискаха помощ от отговорните институции и получиха отказ от всички.

Близките му ще съдят България в Страсбург. Ако у нас финансирането на животоспасяващия орган е частично, то в останалите страни от ЕС здравните фондове покриват напълно лечението.

Повече от 20 души у нас се нуждаят спешно от изкуствено сърце. Позицията на Здравната каса е, че те са финансова институция, която не може да си позволи плащания, различни от договорените. В противен случай ще бъдат санкционирани от Сметната палата.