Популизъм или лобизъм - изберете сами

За къде Бърза Министерството на Правосъдието?

В дните, когато държавата се тресе от политическа нестабилност. Когато, с общи усилия, беше потушен "пожарът" в банките. Когато доверието в правителството е около точката на замръзване, Министерството на правосъдието се е разбързало да промени с постановление на МС тарифата за Таксите и разноските към закона за Частните съдебни изпълнители.

Промяната предвижда да не се събира такса от ЧСИ върху сумите, които длъжникът е погасил в срока на доброволно изпълнение, аргумента, че Държавните съдебни изпълнители не събирали такава.

На първо четене - "Супер" - държавата се грижи за своите граждани да са при еднакви условия". Щом едните не събират такси, и на другите да се забрани. Само защо не се казва нищо, че за да се плащат заплатите на Държавните съдебни изпълнители, парите идват от държавния бюджет, тоест от всички нас?

За какво става въпрос:

Маститите застрахователи и работодатели няма да си изпълняват договорните задължения да плащат обеззщетения или заплати, ще чакат някой пострадал или работник да ги осъди, а след това Министерският съвет им подарява и без такси от съдебния изпълнител. В същото време не се отчита, че за да се стигне до изпълнение, са изразходвани много труд и разходи.

Ето защо и в аргументите към законопроекта се казва, че това не оказва влияние върху бюджета и не противоречи на европейските директиви.

Чисто и просто, даже и облечено в закон!

Това е за пред масата, разбирай електората, а иначе си е чист лобизъм, подплатен с финикийски знаци. Народът е казал: "Риба се лови в мътна вода". Застрахователите най-накрая успяха да стигнат до "правилните" хора да им решат една тяхна стара мечта - пак няма да си изпълняват договорите и ще останат ненаказани.

Накрая ще плащаме всички ние - както и до сега, а някой току виж се сдобил парцел или хотел на първа линия.