Хлябът поскъпва заради тока

Най-голям ще е ударът върху малките хлебопекарни и кварталните фурни

Цената на хляба е пред ново поскъпване. Заради по-високите цени на тока, от бранша прогнозират скок от минимум 5-6 стотинки за брой. Производителите обаче са притеснени, че трудно могат да си позволят да вдигнат рязко цените заради ниските доходи на хората.

Най-голям ще е ударът върху малките хлебопекарни и кварталните фурни, тъй като там скокът на електроенергията там е най-драстичен. Затова, освен хлябът, се очаква да поскъпнат банички, кифли и други закуски. По-малко ще е оскъпяването при големите хлебозаводи, тъй като те се снабдяват с електроенергия от свободния пазар.

„При всички положения нашата себестойност ще се повиши и нашата рентабилност ще се понижи, ако останем на същите цени”, обясни пред екип на Нова ТВ управител на малка хлебопекарна в София.

Хлябът е неразделна част от трапезата на много семейства, затова семейният бюджет веднага би усетил, ако хлябът поскъпне. Така пекарите се оказват изправени пред дилемата дали да сложат по-високи цени и да ограничат консумирането на здравословен хляб, или да намалят своята рентабилност. Вторият вариант обаче означава или намаляване на печалбите и съкращаване на работници, или минаване в сивия сектор.

Заради лошата реколта и натрупаните загуби в земеделието, от бранша не изключват и фалити на по-малки пекарни.

В крайна сметка всяка хлебопекарна сама ще реши – дали и с колко да вдигне цената на хляба.