Убийството на Алекс затъна в слухове


Близо три месеца след жестокото убийство на 8-годишната Алекс от Поморие случаят затъва в слухове и догадки. От всички страни се тиражират невероятни версии. Кой и защо уби детето на местния бизнесмен Веселин Тодоров-Германеца? Това е основният въпрос, който си задават всички в Поморие.

Най-скандалният слух, който тръгна преди дни е, че убиецът на момиченцето е приятел на семейството на Алекс. Той гравитирал около престъпна банда и до момента е на свобода, гласи градската клюка. Това е и новата версия, която разказа 39-годишната Атанаска Георгиева, която бе арестувана за жестокото убийство, пише „Стандарт”.
Жената първо направи самопризнания, че е удушила собственоръчно Алекс. Ужасяващото престъпление тя обясни с моментен гняв. Хванала момиченцето за врата, след като то обидило децата й, че са грозни. Разказът й звучеше привидно логично, но само за човек, който не е с всичкия си. Заради съмнения, че нормален човек не може да удуши с голи ръце невинно дете само заради обидна дума, Атанаска бе пратена за освидетелстване. Съдебнопсихиатричните експертизи обаче установиха, че тя е съвсем вменяема и не страда от никакво психическо заболяване. Докато разследващите се чудеха дали арестантката е луда, тя взриви истинска бомба с нови показания. Обвинената жена се отрече изцяло от самопризнанията си и заяви, че млад мъж, който е приятел на Весо-Германеца и съпругата му Евалина, е физическият убиец на детето. От показанията на Атанаска се разбира, че тя е познавала екзекутора и е била свидетел на убийството в някаква степен.
“Прикрила е убиеца и е излъгала, че тя е извършила престъплението, защото той я заплашил. Казал й, че ако го издаде, ще убие всичките й роднини и децата й, също и племенниците й”, разкриха роднините на задържаната. До момента обаче никой не е издирил, нито разпитал посочения от задържаната убиец. “Няма втори заподозрян извършител, няма и други арестувани по случая с убийството на 8-годишната Александра Тодорова”, заяви наблюдаващият разследването прокурор Димо Маджаров. Той обаче категорично отказва да съобщи дали предполагаемият убиец изобщо се търси.
С новите показания на Атанаска и разкритията, които правят роднините й, случаят все повече се заплита. Самата тя твърди, че е видяла момиченцето мъртво, но не се обадила в полицията от страх. Според нейната версия въпросният приятел на семейство Тодорови изненадващо почукал на вратата на таванската й стая. Носел мъртвата Алекс на ръце, завита в одеало и стоварил телцето на пода с думите: “Не исках да стане така”. Атанаска твърди още, че я изнасилил. После насила я принудил да остави отпечатъците си върху найлона, с който било увито мъртвото дете. Не става ясно защо убиецът е занесъл тялото на Алекс точно на тавана на Атанаска, след като тя твърди, че го познавала съвсем бегло. Още по-нелогично изглежда решението му да изнесе почти веднага трупа, след като вече се е разкрил пред Атанаска. Къде и защо е отнесено тялото на детето и как на следващия ден отново се появява под леглото на същия таван също не е ясно.
Атанаска и сестра й Северина твърдят, че родителите на Алекс знаят кой е истинският убиец на дъщеря им. Намекват, че почерненото семейство го прикрива, защото и те се страхуват от него.
“Ако допуснем, че това, което твърди задържаната е истина, то тя е била замесена категорично в престъплението. Как и защо, може само да се гадае. Твърде вероятно е да е била включена в заговор и съучастие с други лица, с цел да отвлекат детето за откуп. Една от версиите е да са убили детето по невнимание. Тогава вече думите й могат да звучат логично, но е абсурдно тя да няма никакво отношение и един убиец внезапно да влезе в стаята й на тавана и да донесе мъртво дете, а после да си замине с тялото”, коментираха запознати със случая.
Родителите на Алекс категорично отказват да приемат версията, че техен приятел е вероятният убиец. Бащата Веселин Тодоров обаче е сигурен, че има и други замесени. От самото начало той не спира да повтаря, че Атанаска не е в състояние да умъртви сама детето. Той дори допусна, че тя може да е поела вината, за да прикрие останалите замесени. Според Весо Германеца двама или трима души са участвали в убийството на момиченцето му. Но е категоричен, че Атанаска е замесена, най-малкото като очевидец на случилото се. Бащата подозира, че първоначалният замисъл на убийците е бил само да отвлекат Алекс и да го изнудват за откуп. Според него обаче нещо се е объркало в последния момент и те са я удушили.
За да прикрият следите си и да спечелят време, са започнали да изпращат sms-и с искане за откуп, но така и не посочили конкретна сума.
8-годишната Алекс изчезна на 10 април следобед на крачка от блока си в Поморие. Детето се прибрало от училище в около 16 ч и се обадило по телефона на майка си, че си играе пред входа. Час по-късно родителите започват да звънят, защото момиченцето закъснява. Около 18,30 ч женски глас с ромски акцент вдига и казва: “Алекс е при нас на гости, Весо да приготви пачките” и затваря. В следващите два-три часа от телефона на детето до майката са изпратени и няколко съобщения с подобен текст. Родителите звънят в полицията. Десетки криминалисти са вдигнати накрак и претърсват дискретно в цивилни дрехи региона. Часове по-късно става ясно, че Алекс е убита, още преди да бъде поискан откупът. Тялото на момиченцето бе открито на следващия ден под леглото в таванската стая на Атанаска Георгиева, която живее точно над апартамента на семейство Тодорови.
Три месеца по-късно разследването още не е приключило и няма ясен отговор на въпроса кой и защо уби детето.
“Не мога да ви кажа нищо повече освен това, че Атанаска даде нови показания. Нямам представа в каква посока върви разследването. Никой не ми казва нищо, не зная дали посоченият от моята клиентка човек изобщо е бил викан за разпит. По закон аз ще имам достъп при предявяването на разследването, а кога ще се случи това, ще реши прокуратурата. Едва тогава мога да искам събиране на нови доказателства или да оспорвам предявените”, коментира защитникът на Атанаска – Благой Потеров. Той обаче също е категоричен, че сама жена не е в състояние физически да убие 8-годишно дете. За да докаже тезата, адвокатът ще иска извършване на следствен експеримент.