Съдът потвърди 25-годишната присъда на убиеца Михаил Менашки

Бившият полицай, убил зверски барманката Мария Златанова, жали наказанието във Върховния съд

Бившият несебърски полицай Михаил Менашки ще изтърпи наказание от 25 години затвор при строг режим за предумишленото  убийство на 30-годишната Мария Златанова.  Днес  Бургаският апелативен съд потвърди присъдата на окръжните магистрати. 

Менашки трябва да заплати на бащата на Мария 150 000 лв.кръвнина заедно с лихвата от 2000 лв. за имуществени вреди и 20 000 лв., обезщетение за приятеля на убитата млада жена, футболистът Симеон Куминков, който също пострада по време на кървавата драма, разиграла се пред преди две години пред хотел "Глобус“ в Слънчев бряг.  Мъжът  причакал двойката и нападнал Мария докато се качвала на предната седалка в джипа на приятеля си.  Жената е прободена седем пъти в сърцето.
Менашки се е намирал в относително спокойно състояние при и след вземане на решение за извършване на убийството, както и след неговото осъществяване, са изводите на съда. Разкрива се убеждението му, че е планирал добре деянието си и няма да бъде разкрит. Съдът коментира като несъстоятелна защитната теза на подсъдимия, че не е извършил престъплението с особена жестокост. За това се съди по броя и начина на нанасяне на ударите, по факта, че не е спрял при писъците на жертвата от ужас.
„Въпреки това е осъществил деянието, тъй като е целял и искал настъпването на противоправния резултат – смъртта на пострадалата, за да си отмъсти и да я накаже“, посочва съдът. Като има предвид начина на умъртвяване на жертвата, страданията й, трайността на престъпния умисъл и проявената престъпна упоритост, липсата на провокация за тези действия, негативните характеристики на подсъдимия и причините за дисциплинарното му уволняване от работа, съдът установява, че той е личност с висока степен на обществена опасност. Решението на Апелативен съд – Бургас е обжалвано пред Върховния касационен съд от двете страни в процеса.