РЗОК: Принципалът и ръководството на болницата трябва да се справят с тежката ситуация

Д-р Йорданова прогнозира, че и другия месец лечебното заведение ще има същите проблеми

Проблемите на болницата могат да се повторят и другия месец, предупреждава д-р Славка Йорданова, директор на Здравната каса в Стара Загора, цитирана от Дарик. По думите й тази болница винаги е имала запори и това не е изключение. Според Йорданова ктуализацията на бюджета на здравната каса е задължителна.
Д-р Йорданова не се ангажира с отговор на въпроса дали болницата ще получи помощ от държавата, но според нея справянето с тежката ситуация в лечебното заведение е задача и функция на принципала и на ръководството на здравното заведение.
Аз като шеф на регионалната каса и като лекар с голям опит в системата смятам, че областните болници трябва да бъдат със стратегическо значение и с приоритетно финансиране. Много неща могат да се направят стига да има политическа воля и решение", заявява още д-р Йорданова.
Шефът на местната здравна каса каза още, че тежката ситуация, в която МБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович" (Университетска) изпадна в края на юни може да се повтори и през този месец. Това призна директорът на Регионалната здравно-осигурителна каса д-р Славка Йорданова. „Всеки иска да получи парите си сега и навреме. Проблемите са унаследени и се задълбочават, защото парите не стигат. Новите възможности, апарати, технологии, квалификация на кадрите, иновациите в здравеопазването влачат след себе си много пари. А ние сме област, която привлича пациенти извън региона, винаги е било така и затова харчим пари", коментира тя.