Историята не помни такова скандално управление на ДФ „Земеделие“

Губи българското земеделие

 

В цялата история на подпомагането на българското земеделие, на функционирането на Държавен фонд „Земеделие“, за първи път имаме такъв начин на управлвение на фонда, съпътстван само от скандали, непрозрачност и масово недоволство в земеделския сектор. Това коментира пред Bulgariautre.bg  депутатът от ГЕРБ Десислава Танева по повод подадените днес оставки във фонда.

Не знам още какво трябва да се случи, за да се вземат крайни мерки и окончателни решения за това кой и как трябва да управлява фонда. Очевидно това решение няма да се вземе от сегашното управляващо мнозинство или от кабинета „Орешарски“, тъй като той на практика е в оставка. И колкото по-бързо тази оставка се случи, и колкото по-рано се вземат решенията за Фонд „Земеделие“ -  толкова по-добре, посочи народният представител.
Безпрецедентно в историята, най-големите браншови организации излязоха с по няколко декларации относно непрозрачния начин на управление на фонда, относно скандалите, относно решенията, които се взимат за българското земеделие. От всичко  това губи именно земеделието.

Този УС на ДФ „Земеделие“ и сегашното ръководство на Министерство на земеделието завариха от стария екип система, която работеше в много добър ритъм. Това ще го потвърдят всички земеделци. Това е една обективна оценка и на браншовите организации, и на реалните земеделци в сектора. За съжаление инерцията на „подредената къща“  се изчерпа и в момента отношенията на настоящото ръководство на фонда и управляващия орган в лицето на Министерство на земеделието и храните на практика са абсолютно блокирани. Това прави невъзможно да се вземат решения, някои от които важни - като подпомагането. Работата се блокира напълно и на земеделския сектор се вреди така, както никога досега, категорична е Десислава Танева.

Още по-лошо според нея е това, че всички тези скандали ще доведат до проблеми в бъдеще.