Усмивка срещу стрес

Усмивката намалява стреса и предпазва от сърдечни заболявания, установиха американски учени.

Те откриха, че усмивката намалява нивата на стреса и понижава сърдечния ритъм, докато човек извършва трудни задачи. Учените изследвали последиците от различните видове усмивки в трудни ситуации, предаде БГНЕС.

Авторите на проучването Тара Крафт и Дара Пресман разделили усмивките на две категории - стандартни усмивки, които използват мускулите около устата, и искрени усмивки, които ангажират мускулите около устата и очите.

Те изследвали 169 души от университета Мидуестърн и ги разделили в три групи, като всяка група била тренирана да прави различна мимика на лицето. Те били инструктирани да държат пръчици за китайска храна в устата си по такъв начин, че да ангажират лицевите си мускули, използвани за създаването на неутрално изражение на лицето, стандартна усмивка или искрена усмивка.

Пръчиците били от съществено значение за усмивката, защото карали хората да се смеят, без да осъзнават, че го правят - само половината от членовете на групата били инструктирани да се усмихват. След това участниците били помолени да извършват дейности, които без тяхно знание били замислени като стресиращи.

Докато вършели двете стресиращи задачи, участниците държали пръчиците в устата си, както били обучени, и изследователите измерили сърдечния им пулс и нивата им на стрес. В сравнение с хората с неутрално изражение на лицето, участниците, които били инструктирани да се усмихват, имали по-ниски нива на сърдечен пулс след възстановяването от стресовата дейност.

Според д-р Пресман откритието показва, че усмивката по време на кратка стресова ситуация може да помогне за намаляване на интензивността на стресовата реакция на тялото независимо дали човекът в действителност е щастлив.

Друго проучване доказва,че усмивката на всеки е различна. И все,ако се вгледаме внимателно, ще видим, че устата ни е почти като отпечатъците на пръстите – различава се по един уникален начин от тези на другите хора. Понякога може би всички те ни изглеждат почти еднакви, но всъщност разликата е в детайлите.

Устата изразява емоции – усмивка, смръщване, ахване, смущение или вътрешното щастие, което не можем да скрием. И това без дори да сме взели предвид факта, че устните сами по себе си могат да са в тонове различни форми и размери.  Повече от 10 мускула са свързани

с кръглия мускул около устата (а това е само едно малко количество в сравнение с броя около очите). Някои повдигат и снижават устните, други ги свиват, а трети всмукват бузите. Възбуждането на няколко неврона, които инструктират устата да се движи по определен начин, определя дали ще изразите гняв, въодушевление, сарказъм, увереност и т.н.

Дори усмивките могат да бъдат разделени на категории според красотата си.

Има три класически вида усмивки:

Усмивка на Мона Лиза: Такава усмивка имат две трети от хората. Ъгълчетата на устата са нагоре и навън. Горната устна се повдига, за да разкрие горните зъби. Най-красивите усмивки показват целите горни зъби и около 2 мм от венците. Ако се показва по-голяма част от венците, това прави усмивката по-непривлекателна. Коя е най-красивата усмивка ли?

Тази на Мона Лиза – с изместване на горната и долната устна с по около сантиметър и повдигната нагоре под ъгъл 40 градуса.

Усмивка на кучешките зъби: Такава усмивка имат една трета от хората. При нея един мускул, наречен levator labii superioris, е доминиращ и излага на показ кучешките зъби преди цялата усмивка.

Усмивка с всички зъби: Тя е много рядко срещана. При нея горната и долната устна разкриват всички зъби.

С възрастта можем да работим върху промяната на усмивката си с упражнения за лицевите мускули и с правилна грижа за зъбите.