Вестниците в петък, 11 юли

Руснаци дават по 1 млн. лева за български паспорт


24 часа
9 руснаци, които са инвестирали по 1 млн. лв. в България, са поискали да получат гражданство. Това съобщи в интервю за в. "24 часа" Илия Ангелов, заместник-министър на правосъдието.
Те кандидатствали по процедурата за постоянно пребиваване в България, за което изискването е 1 млн. лв. инвестиции и най-малко 5 г., през които да са живели постоянно у нас. Руснаците вложили парите в имоти.


Лекарите в стачка, ако до вторник няма още пари
24 часа
Лекарите в болниците спират работа между 12 и 12,30 ч утре. Това е предупредителен протест към правителството, с който професори, лекари, сестри и санитари искат незабавна актуализация на бюджета на здравната каса.


Кабинетът учи пенсионерите как да живеят достойно
Труд
Нова брошура ще учи пенсионерите как да ползват финансови услуги и продукти като депозити, кредитни и дебитни карти. Това съобщиха от кабинета на вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева. Съветите започват с това как да се избере най-подходящ продукт и завършват с препоръки за ползване на кредитни карти.


Задържаха Цар Киро за наркопроизводство
Труд
Ромският бизнесмен Кирил Рашков - Цар Киро, бе вързан вчера с белезници и отведен в килия.
Спецполицаи с маски блокираха зрелищно в 17 ч 5-етажния хотел "Света гора" в центъра на Пловдив, където той живее с царица Костадинка, откакто бе прогонен от Катуница. Насъбралите се репортери го забелязаха привечер с оковани ръце. Арестът е последвал разкритие на техника за производство на наркотици, съобщиха от прокуратурата.
Цар Киро бил качен под охрана около 19 ч в линейка и отведен в неизвестна посока. "Вдигнал е кръвно при задържането", казаха осведомени.

 
Десет минути паркинг без пари
Стандарт
Софиянци няма да плащат за паркинг в центъра, ако искат да си оставят детето в забавачка или да си купят цигари и сандвич. Колите ще могат да спират безплатно до 10 минути. Промяната трябва да влезе в сила от есента, предвижда Столична община. Улеснението е и за шофьорите на автомобили, които зареждат магазини.  Гратисният талон за синя и зелена зона ще бъде раздаван от служители на Центъра за градска мобилност. Той ще е за многократна употреба, обясни общинският съветник Зафир Зарков.


Спорят кой е шефът в "Земеделие"
Стандарт
Сагата в земеделието заприлича на сапунен сериал. Има ли шефове Държавен фонд "Земеделие" и кои са те, се питат от вчера стопаните, които чакат от месеци парите си за европроекти.
След като преди ден членове на Управителния съвет на ДФЗ подадоха оставка, вчера те отново се събраха и гласуваха освобождаването на шефа на Разплащателната агенция Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова. На мястото на Николов поставиха заместник-министъра на земеделието Явор Гечев. Той ще е изпълняващ длъжността до избора на постоянен директор на фонда, който разпределя милиарди от Европа за селата и фермерите, съобщиха от ведомството на проф. Димитър Греков.


Квартиранти паркират за 150 лв. в центъра на София
Монитор
Живеещите в центъра на столицата ще могат да паркират около дома си с годишна винетка в синя и зелена зона дори и по настоящ адрес. Това предвижда новата наредба за паркирането, която се подготвя от Столичния общински съвет. Досега право на стикер имаха само хората с постоянен адрес в платените карета, за разлика от наемателите с настоящ например.

 
Договори за 15 млрд. лв. предизвикаха спешни рокади на висши чиновници
Сега
Най-богатата разплащателна агенция - фонд "Земеделие", от вчера има и.д. изпълнителен директор в лицето на зам.-министър Явор Гечев. Досегашният директор Мирослав Николов и една от заместничките му Виолета Александрова бяха отстранени след няколко седмична позиционна война със земеделския министър Димитър Греков. Вчера най-сетне Управителният съвет на фонда е гласувал разпределението на държавните помощи за ваксини за животните, както и за съсипаните от природни бедствия земеделски площи. Разпределени са 19.9 млн. лв. държавна помощ. Часове преди да стане ясно това, животновъди, ветеринари и тютюнопроизводители обявиха, че организират масови протести срещу блокираната работа на фонда. Във фонда от година залежават около 900 проекта. Заради липса на сертифициращ орган вече разплатени близо 2 милиарда лева са под заплаха да ни бъдат отрязани от Брюксел. Ако работата по проектите за развитие на селските райони продължи да се бави, те няма да могат да бъдат завършени през следващата година и парите за тях също ще бъдат загубени. Има опасност и за неразплатени пари от 2012 г.


14 дни за отказ от неизгоден договор
Дума
От 7 на 14 дни бе удължен срокът, в който потребителят ще може да се откаже от договор, сключен от разстояние или извън търговския обект. Това решиха депутатите, които приеха окончателно на второ четене промени в Закона за защита на потребителите.
Потребителят ще има право да се откаже от такъв договор, без да посочва причина, без да дължи обезщетение или неустойка и без да заплаща каквито и да е разходи. 14-дневният срок започва да тече от датата на сключване на договора за услуги или от датата на приемане на стоките при договор за продажба.
При договори извън търговския обект търговецът трябва да предостави задължително преддоговорна информация, която е неразделна част от договора, както и копие или потвърждение за подписването му. За неизпълнение на физическите лица ще се налага глоба от 100 до 1000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция от 500 до 3000 лв. за всеки отделен случай.


България не изпълнява задълженията си към ЕС в 5 области
Капитал дейли
Нито една от процедурите не е още на последната стъпка - изпращане пред Европейския съд, но четири от тях са на предишната фаза - "мотивирано становище". Във всяка от процедурите има и други държави, като единствената, която е само срещу България, е за транспонирането на Директивата за правата на потребителите. Срокът за транспониране на директивата изтече на 13 декември 2013 г., а националното законодателство трябваше да започне да се прилага от 13 юни 2014 г. Директивата включва повишена прозрачност на цените, забрана на допълнителните такси за използване на кредитни карти и горещи линии и на предварително отбелязани с отметка полета в интернет (например при покупка на самолетни билети), както и удължаване на периода (от 7 на 14 дни), през който потребителите могат да се откажат от договор за покупка. Комисията смята, че България трябва да е особено активна в прилагането на директивата, защото е сред осемте държави-членки, в които хората нямат достатъчно информация за правата си.