БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

Банката ще бъде обявена в несъстоятелност

Банковият лиценз на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет. Сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България. Тя пък ще бъде национализирана. Това става ясно от изявление на гуверньора на Българска народна банка Иван Искров, разпространено до медиите.
Креди Агрикол България ще бъде капитализирана със средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка. Оздравената финансова институция ще бъде отворена на 21 юли, посочи Искров.
"Резултатите от прегледа на независимите одитори в Корпоративна търговска банка /КТБ/ говорят, меко казано, за действия, несъвместими с добрите практики", каза в изявлението си управителят на БНБ Иван Искров. "Липсват съществени части от кредитния портфейл на банката в размер на 3,5 млрд. лв.", съобщи Искров. Поради тази причина първоначалният план за оздравяване на банката се променя - всички добри активи и пасиви на КТБ ще бъдат прехвърлени в свързаната с КТБ "Креди Агрикол България", която е в много добро състояние и ще бъде придобита от държавата", обясни Искров.
В КТБ ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени. В Креди Агрикол ще бъдат прехвърлени всички депозити на граждани и фирми и всеки ще може да разполага със своите сметки в пълен размер. Както е предвидено, вложителите ще имат достъп до своите сметки на 21 юли 2014 г.
Единственото изключение ще бъде мажоритарният собственик в КТБ и свързаните с него лица и фирми - техните средства няма да бъдат гарантирани от държавата, заяви Искров. Ликвидност за "Креди Агрикол България" ще бъде осигурена от Фонда за гарантиране на вземанията, от БНБ и няма никакъв проблем да бъдат осигурени толкова средства, колкото е нужно, заяви Искров.
"Креди Агрикол България" ще бъде преименувана от новия си собственик - държавата, а лицензът на КТБ ще бъде отнет и предстои банката да бъде обявена в несъстоятелност, обясни Искров. Той посочи още, че докладът на одиторите за състоянието на КТБ ще бъде предаден на прокуратурата.
Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, ден преди в банката да влязат квестори, коментираха след брифинга присъствали на него.
КТБ бе поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни, петък. Два дни по-късно – в неделя, от Централната банка поставиха под надзор и дъщерната банка Креди Агрикол България. Членовете на управителните и надзорните съвети на двете банки бяха отстранени и бяха назначени квестори, съобщава dnes.bg.
Впоследствие БНБ обяви, че Корпоративна търговска банка ще отвори отново на 21 юли, като ще се търси увеличение на капитала на банката със средства от Българска банка за развитие и Фонд за гарантиране на влоговете.