Защитата на задържаните от КТБ: Прокуратурата няма факти

Според адвокатите по делото не са представени доказателства за платежни операции, по силата на които да е осъществен незаконосъобразен трансфер

Прокуратурата днес не е представила никакви факти за извършено престъпление, според защитата на четиримата задържани за присвояването на близо 206 млн.лева от КТБ.

Обвинението твърди, че за присвояването на парите са отговорни председателят на УС и изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев, главният касиер на банката Маргарита Петрова, главният счетоводител Мария Димова и заместник-главният счетоводител Борислава Тренева. Съдът разглежда искането на прокуратурата за оставянето им в ареста за постоянно.

Защитникът на Петрова - Татяна Дончева заяви, цитирана от БТА, че обвинението твърди, че в КТБ има липси, което може да се установи от ревизия, но според доказателствата реална липса на главната каса на банката няма. Тя добави, че прокуратурата вече се е отказала от тезата си, че парите са изнасяни с чували и обвинението е променено. Според него четиримата в съучастие са присвоили близо 206 млн. лева. Адвокатите на задържаните попитаха къде са парите. Дончева посочи, че от разказа на прокуратурата днес човек може да заключи, че задържаните са ограбили Цветан Василев. Адвокат Христо Ботев допълни, че четиримата са обвинени, защото не са казали в следствието, че Цветан Василев им е наредил източването на КТБ.

Според адвокатите по делото не са представени доказателства за платежни операции, по силата на които да е осъществен незаконосъобразен трансфер. Прокуратурата твърди, че парите са били присвоявани от 2011 г. насам. Обвинението поддържа тезата си основно чрез свидетелски показания и на базата на две графологични експертизи.