Мистерии в Центъра на света (СНИМКИ)

Кой ще стане почетен селянин на Мистериите на Хухла?

Кой ще бъде носителят на приза „Почетен селянин на Мистериите на Хухла“ това лято – този въпрос си задават не само хората в Ивайловградското село Хухла, а и фенове на популярния в България културен  празник. Но казва ли ти някой? Инициативният комитет мистериозно мълчи. Мистериозно заседава някъде и мистериозното жури в тези юлски мистериозни горещени и градушки. Дали е на върха, кръстен на търкалящия бъчви с вода Свети Илия, или до водопадчето-светилище, до услаждащия ромон на вода под сенките на чинарите до Арда, никой не знае.

Мистерията е пълна, защото не се знае нито кой е номиниран, нито кой и как номинира. Ясно е едно – сам не можеш да се номинираш, или пък някой официално да те номинира, или пък да ходатайства. Абсурд. Говори се, че журито цяла година мълчаливо наблюдава онези, измежду които тайнствено и по ясни само на него критерии, ще избере новия носител  на Цървула, протрит от ходене, със земно кълбо в него, което представлява приза - малката пластика на Емил Пенчев. Със званието „Почетен селянин“ досега са удостоени Ивайло Балабанов, Калуди Калудов, Петър Василев, Недим Налбантоглу, Нешко Нешев, Георги Петков, Коста Хаджиев/ посмъртно/. Но кой ли ще е тази година този достоен човек, който ще се почувства жител не само на своето родно място, но и на планетарното село Хухла, смятащо се за Центъра на света.

И точно в този център, на края на географията /хухленци смятат, че там е началото/, с един поглед се виждат три държави – България, Гърция и Турция. И на върха на това село, където е имало светилище от 12 век преди Христа, и където се събирали посветени от близо и далеч, на 18, 19 и 20 юли тази година отново ще се събере народът. На 18 юли, вечерта, в реставрираната Костадин Георгакиева къща художествена галерия „Дар“ ще открие изложба с картините на местни автори и на автори от Южна България, някои, от които със световна известност.

В събота,19 юли, от 11 часа, в салона на читалището в Хухла ще бъде открита детска фотоизложба. Авторите са ученици от Обединен детски комплекс в Кърджали. Освен със снимките си те ще дойдат и с фотоапарати, за да се наснимат на воля в този блажен край на Родината.

Пак  в събота, на 19-ти, край водопадчето-светилище, под сенките на чинарите ще звучи китарен концерт. Засега подробностите не се издават. Това може да се научи само на място. След концерта следва вкусна почивка под сенките край прохладната река Арда.

Щом тръгне да се прибира слънцето Мистериите ще се прехвърлят в  17:30 часа в специалния литературен салон на хоремага. Тук ще бъде срещата, организирана от национално движение „Памет за 1913 година“ с академик Георги Марков, с писателя и издателя Иван Гранитски, който ще представи новата си книга и с главния редактор на сп. „Везни“ писателят Тодор Коруев.

Джаз този път феновете ще могат да слушат в двора сред картините в Георгакиевата къща. На китарата ще бъде джаз-виртуозът Огнян Видев.

На 19 юли, вечерта, в изградения от хухленци амфитеатър на връх Илинденя театърът от Кърджали представя своите „Балкански мистерии“ – по музика и песни на балканските народи.

След спектакъла Иван Бунков, инициатор и организатор на Мистериите, ще връчи наградата „Почетен селянин“. След това празникът с пълна сила се пренася от върха на селския мегдан. Свирят акордеонистът Нешко Нешев с кларнетиста на „Козаревска група“. И тази година Мистериите ще бъдат огласени от чутния глас на първия БГ талант Богдана Петрова, чийто род е от Хухла. На другия ден, неделя, ще има организирани пътувания до всички  културно-исторически забележителности на Хухла и на община Ивайловград.