ГЕРБ няма да гласува "за" цензура при слухове за банки

Лиляна Павлова: В държавата има бедствие, но след изборите може да изгрее слънце

ГЕРБ няма да подкрепи текстовете на второ четене за затвор при разпространяване на слухове за банки, заяви депутатът Лиляна Павлова пред ВTV.

Предложението на БНБ, за промени, които бяха определени от редица експерти като „абсолютна цензура", бе внесено от Йордан Цонев (ДПС) и мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Павлова обаче определи като абсолютна манипулация тезата за „прегръдка" между ГЕРБ и ДПС, която логично се появи след вчерашното гласуване. Според нея оттук нататък промените няма да видят бял свят и ГЕРБ няма да ги подкрепи, защото „не са добри, не стават".

„Очевидно няма воля да за промяна между първо и второ четене. На първо четене се приема духът на закона", обясни Павлова и добави, че въпреки вчерашното гласуване ГЕРБ продължават да настояват за оставката на управителя на БНБ Иван Искров.

Тя обяви, че във фонда за гарантиране на влоговете има едва 2,1, а не 3,6 милиарда, колкото са необходими, за да бъдат покрият парите на хората в КТБ. По думите й трябва да се мисли дали влоговете на филмите и физическите лица, които ще бъдат възстановени, ще бъдат с или без лихвите.

Павлова предложи всички останали банки да се включат в обезщетяването на вложителите.

В държавата има бедствие, но след изборите да изгрее слънце, което да ни стопли преди зимата, се надява бившият регионален министър.