След година няма да познаете Централна гара

С много нови екстри ще се сдобие гарата до края на ремонта през 2015 г.

До края на 2015 г. трябва да приключи реконструкцията на Централна жп гара в София.

След това единственото познато нещо там ще бъде конструкцията, заяви Ивайло Дженев от НКЖИ пред БНР.

"Предстои саниране, изграждане на подземен и надземен паркинг, както и на второ ниво над чакалнята", посочи той.

"Целта е да се увеличи енергийната ефективност и да се пестят разходи за отопление и електрическа енергия. Чакалнята ще се намали, ще се отдели втория етаж, подменя се дограмата, ще бъде направена топлоизолация на тавана и на покрива, монтират се фотоволтаични батерии и слънчеви колектори".

Ремонтът на централната железопътна гара е част от проекта за рехабилитацията на гаровите комплекси в София, Пазарджик и Бургас. Той се реализира по Оперативна програма "Транспорт".

Предвижда се разходът на ток да намалее с около 30% след извършването на всички мерки за енергийна ефективност, като спестените средства ще се използват за други полезни дейности.

"Само след година централната железопътна гара в София ще бъде много по-чиста, но и по-лесно достъпна, ще бъдат изградени специални подходи за трудно подвижни хора, а пероните ще придобият съвсем нов, напълно европейски облик", разказва още Дженев.

Освен информационните табла, на всеки перон ще бъдат монтирани пейки, чешми, както и автомати за безалкохолни напитки и храни.

Ще бъдат подобрени и връзките между гарата, автогарите и метрото.