Кабинетът възнамерява да направи участието в „Южен поток“ необратимо

Българските данъкоплатци ще трябва да плащат финансови гаранции за 100 милиона евро

В последните дни на управлението си кабинетът „Орешарски“ възнамерява да направи участието на България в проекта „Южен поток“ необратимо, заяви пред журналисти бившият енергиен министър и член на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

По неговите думи българските данъкоплатци ще трябва да плащат финансови гаранции за 100 милиона евро, независимо от бъдещето на проекта.

Според Реформаторите българското правителство е гарантирало 100 милиона евро за проекта „Южен поток“ чрез Българската банка за развитие и Българската агенция за експортно застраховане. По този начин строителите се задължават да започнат работа по проекта, независимо от факта, че той може и никога да не се случи.

„Какво означава това на практика? Означава, че 100 милиона евро вероятно ще бъдат похарчени и ако след това се окаже, че поради каквито и да е причини проектът трябва да бъде модифициран, спрян, забавен, тези 100 милиона евро трябва да бъдат платени чрез ББР и БАЕЗ от българския данъкоплатец“, заяви Трайков.

От Реформаторския блок призовават правителството да отговори дали такава гаранция за участие на държавата в строителството на „Южен поток“ наистина е била дадена и, ако все още не е, да прекрати процедурата.

Относно продължаващата криза с Корпоративна търговска банка, реформаторите са на мнение, че България незабавно трябва да се присъедини към Единния европейски банков надзор и настояват да бъдат назначени специализирани фирми за разследване на банкови измами – каквито имаше по време на банковата криза в Кипър, когато за 2 месеца бяха събрани доказателства за офшорните връзки и системните проблеми в местната банкова система.

До две седмици реформаторите ще представят предизборната си програма с конкретните политики, които смятат да защитават в следващия парламент.