Започна вторият ден от акцията по събаряне на незаконните ромски къщи

До края на деня се очаква да бъдат разрушени всичките 55 постройки

Започна вторият ден на акцията по събарянето на 55 незаконни къщи в парк „Борова гора” в Стара Загора. Ситуацията тази сутрин в квартал “Лозенец” е по-спокойна, пристигнаха двете фадроми, които продължават акцията. На място има багер и 5 самосвала, с които строителните отпадъци се изнасят.
Повечето от собствениците на разрушените постройки спаха под открито небе сред развалините на собствените си незаконни къщи.
Кметът на Стара Загора увери, че са проведени разговори с жителите на съборените и определени за събаряне къщи и са им представени възможности да построят нови законни вече жилища.
В 14.00 часа с тях ще се срещне общинското ръководство, за да им бъде разяснена процедурата, с която могат да участват в търг за откупуване право на строеж върху 80 общински парцела. Това съобщи по Радио Стара Загора тази сутрин заместник-кметът Йордан Николов от мястото на събарянето.
Социалните служби днес са на място в ромския квартал, за да окажат помощ по приютяване на останалите без дом деца, ако се налага.
Няма как да останат на това място, те го разбраха и пожелаха да тръгнат по законовата процедура и сега предстои общината да ги упъти как, каза още Йордан Николов.
Петима пострадали служители на жандармерията, двама арестувани за 24 часа  собственици на незаконни постройки и 33 сринати до основи къщи –такава е равносметката от първия ден  на започналата  вчера акция. 

Незаконните постройки в квартала са общо 350. По етапен ред планираме събарянето на всички тях, каза още Йордан Николов. Той изрази увереност, че следваща акция като извършващата се в момента ще може да започне до 6 месеца.
Събарянето на останалите 22 къщи най-вероятно ще завърши днес. До няколко дни ще завърши разчистването на терена, а веднага след това започва залесителна акция, съобщи заместник-кметът.