Дребните неща, които изразяват вашата неувереност пред шефа

Овладейте тялото си - то може да е единствената пречка пред големия успех

Светът на професионалните отношения е като една добре контролирана модерна джунгла. Всеки следва установената йерархия, а основна роля във формирането й играят първичните инстинкти.

Правите, каквото трябва, казвате каквото трябва и на когото трябва, но нещата все пак куцат на работа и вие продължавате да си стоите на същата позиция във фирмата. Това е, защото по-висшестоящите в прайда инстинктивно усещат, че не сте готови да поемете част от алфа функциите в него.

Как шефовете ви надушват вашата неувереност? Просто вие лесно се издавате. На невербално ниво.

Също както в покера, едно прехапване с устни и две учестени мигания могат да бъдат повратната точка, в която блъфът се превръща в разгром. Научете се да овладеете тези малки знаци и ще победите дори по-слабо подготвените от вас.

Ето дребните неща, които издават вашата неувереност и ви вредят:

Жестове и тикове

Има някои жестове, които показват нервност. Поклащането на крака, почукването с пръст по него, както и добрата стара игра с кичур коса. Тикоподобните движения често приличат на грозни навици и никога не се възприемат добре.

Когато ръцете говорят

Ентусиазираното жестикулиране с ръце на някои хора изпреварва думите им. В стремежа си използват дадената им дума и да си кажат всичко, тези служители показват трудности в изразяването. Ако сте от тях, по-добре положете старания и дръжте ръцете си на място, докато говорите.

Очи в земята

Това действие е едно от клишетата сред невербалните гафове. От каквото и да е продиктувано, то показва, чисто и просто, неискреност. Никой няма да се довери на човек, който изглежда неискрен.

Свита стойка

Когато се чувстваме неуверени, често се опитваме инстинктивно да „се приберем в черупката си“. Прегърбена стойка, защитно кръстосани ръце, глава и тяло, изнесени твърде напред – положение на физиката, което е точно противоположно на правилното. А именно – да стоите изправени и уверени пред шефа си, с гордо вдигната глава, гледайки право напред.

Повишен глас, нападателен тон

Емоциите често влияят на силата на гласа и тона ни. И тъй като притеснението също е емоция, тя ни вкарва в капана на „викащия служител“, който стресира шефа си, като говори по-високо от него и звучи нападателно. Така няма да спечелите червени точки.

В днешно време не е важно просто да оцелеете в професионалната джунгла, а и да се изкачите на по-високо стъпало в личното си кариерно развитие – един вид, да си пробиете път през всички онези по-високи дървета, за да достигнете светлината на успеха. Затова е важно да усвоите тези животоспасяващи съвети. И да се устремите право напред и нагоре.