Росен Плевнелиев ще открие първия научно-технологичен парк в България

Центърът трябва да заработи след 2015 г.

В четвъртък, 24 юли, президентът Росен Плевнелиев ще даде начало на изграждането на първите обекти от първия научно-технологичен парк в България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Проектът е реализиран от дружеството "София Тех Парк" АД.

Церемонията е на територията на бившето военно поделение на "Четвърти километър" в столицата (вход - локален път на Цариградско шосе на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" и ул. "Ген. Йордан Венедиков").

С церемонията ще започне изграждането на първите лаборатории и площадкова инфраструктура, на бизнес инкубатор и на експериментариум с посетителски мост.

Предвижда се след 2015 г. в София да заработи научно-изследователска инфраструктура в помощ на българския иновативен бизнес и да бъдат създадени около 20 000 кв. м нови и реновирани сградни площи. Научно-технологичният парк ще разполага с приложно-изследователски лаборатории, общ инкубатор, иновативни лекционни, образователни, дискусионни форуми, места за демонстрация на нови технологии, паркинг за автомобили и зелени пешеходни пространства.

Проектът за изграждането на научно-технологичния парк се осъществява по Оперативна програма "Конкурентоспособност" с 42.5 млн. евро безвъзмездно европейско финансиране и 7.5 млн. евро национално съфинансиране. Сред партньорите на "София Тех Парк" са Българската академия на науките, Софийският университет "Св. Климент Охридски", Техническият университет-София, Университетът за национално и световно стопанство, Медицинският университет в столицата.