Казанлък става център на туристическа област

Районът ще се казва Розова долина и ще осигурява основно здравен и културен туризъм

Казанлък става столица на една от деветте области на България в новата Концепция за туристическо райониране по поръчка на Министерството на икономиката и енергетиката.

Картата е изготвена от Националния център за териториално развитие, в изпълнение на новия Закона за туризма от 26.03.2013 г. Разпоредбите на Закона определят бъдещите райони като маркетингови туристически единици, управлението на които е свързано с извършването на дейности в три основни направления: Създаване на регионални туристически продукти; Осъществяване на регионален маркетинг и реклама; Кординация и управление на туризма на регионално ниво

В проекта се предлагат географски наименования на районите. На тази база са предложени следните центрове на съответните туристически райони:
- район Дунав - Русе
- район Стара планина – Велико Търново
- район Розова долина - Казанлък
- район Тракия - Пловдив
- район Родопи - Смолян
- район Рила-Пирин - Благоевград
- район София - София
- район Варна (Северно черноморие) - Варна
- район Бургас (Южно черноморие) – Бургас

Седалищата на тези организации са подбрани така, че да отговарят едновременно на няколко критерия: Централно географско положение и удобна транспортна достъпност в рамките на района; Възможност за административно взаимодействие – предлагат се предимно областни центрове; Достатъчно високо ниво на реално туристическо развитие.
Така Казанлък ще бъде обособен като областен център на туристическия регион Розова долина.
За всеки туристически район се предлага освен основна, и разрширена специализация. За район Розова долина основното направление е Здравен и културен туризъм, а допълващите направления:
1. Балнео, СПА и уелнес туризъм
2. Културно-познавателен и фестивален туризъм
3. Приключенски и екотуризъм
4. Планински пешеходен и рекреативен туризъм
5. Винен туризъм