Попова: Плевнелиев не е превишил правомощията си

"Не участвам в съставянето на служебното правителство и не съм получавала предложения"

Няма да съм служебен премиер. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в предаването „Тази събота” на bTV.

По този начин Маргарита Попова коментира слухове, че може да поеме правителството, което ще смени кабинета на Пламен Орешарски.

"Не участвам в съставянето на служебното правителство и не съм получавала предложения", допълни тя. Според вицепремиера служебният премиер трябва да бъде балансиран човек.

Президентът не си е превишил правомощията с изказването в Народното събрание вчера за разкриване на досиетата на КТБ, категорична бе Маргарита Попова.

Президентската институция не е изпълнителна власт, не е парламент, не е партийна централа. Нашите задачи са други – обединителни, умиротворителни.

Според нея въпросът за Закона за бюджета и за това кога се налага вето е работа на изпълнителната власт.

„Въпросът за бюджета се третира и коментира от министър-председателя в парламента, с всички парламентарно представени сили и не е президентът този, който ще нарушава някакви правомощия, които няма. Президентът има право да се притеснява за бюджета, защото в момента сме в ситуация, когато се избира служебно правителство. Но ние не сме изпълнителна власт. Бюджетът е философия на управлението“, категорична бе Попова.

По думите й президентската институция е ключът за разбирането на властите в държавата. Тя не бива да персонифицира, да бъде импулсивна и емоционална в реакциите си и да забравя, че е олицетворение на държавничеството, допълни Попова.

„Всеки акт на държавен глава трябва да излъчва вещина, задълбоченост и класа. Не само актовете на държавния глава и поведението му, а и всяка думичка от подбраната лексика, която той използва, трябва да бъде много предпазлива, внимателна, в съответствие с коловоза, който ни е отредила Българската конституция – на парламентарна република, за да няма недоразумения“, каза още вицепрезидентът на републиката.