Маргарита Попова: Срамувам се от скандала с ЕГН-тата!

Вицепрезидентът призова Народното събрание за по-добра комуникация с президентската институция

Вицепрезидентът Маргарита Попова сподели, че се срамува от скандала с ЕГН-тата.

"Скандалът с ЕГН-та е част от нашата действителност, с която не можем да се похвалим", заяви тя пред журналисти на форума "Националната идентичност и патриотичното възпитание в глобализиращия се свят", предаде "Блиц".

"Това са нрави и привички. Виждате ли колко елементарни неща трябва да се научим да отстраним, преди да седнем да говорим за промяна или за написването на нова Конституция?!", продължи тя. И добави: "Ситуацията с ЕГН-та, с документацията, с тази обърканост, която точно сега, преди европейските избори, ще занимава цялото ни общество... Освен, че ме натъжава, аз мъничко се и срамувам”.

Попова призова и за по-добра комуникация между президентската институция и Народното събрание, запитана дали има война между тях. По думите й "война" е твърде силна дума, но е необходимо повече "непосредствено отношение":

"В рамките на междувластово взаимодействие би ми се искало да има повече непосредствено отношение между президентската институция и парламента – предварителни обсъждания и комуникация, за да може да си отговорим на най-важния въпрос - допринасяме ли с актовете си за това българският народ да бъде успокоен, допринасяме ли за неговия напредък", поясни заместникът на държавния глава, цитирана от БГНЕС.

"Иска ми се всичко това, което излиза от президентската институция, да бъде много добре юридически мотивирано, да има дълбока юридическа обосновка, вещина и юридическа изисканост, за да бъде посрещано така, както трябва от парламента в една парламентарна република", каза още тя.