Четирима посланици изпрати президентът с орден "Мадарски конник"

Росен Плевнелиев благодари

С орден "Мадарски конник" първа степен изпрати президентът Росен Плевнелиев извънредните и пълномощни посланици на Австрия - Герхард Райвегер, на Кралство Дания - Коре Янсон, на Кипър - Ставрос Амвросиу, и на Полша - Лешек Хенсел, информира News.bg.

"Тези отличия са признание за приноса на всеки един от тях за развитието на двустранните отношения на България и държавите, които те представляват", подчерта държавният глава. По думите му, с тези страни ни свързват близки партньорски отношения в рамките на ЕС и НАТО. "Свързва ни общата воля да живеем и работим за обединена, мирна и просперираща Европа", каза още Плевнелиев.

Датският посланик получи специални благодарности за помощта на страната му за европейската перспектива за България, тъй като тя получи дата за членство в ЕС именно по време на датското председателство на Съюза.

Кипърският посланик пък получи специална благодарност за доброто отношение към българите, живеещи в Кипър, както и за активната му позиция за диверсификация на енергийните доставки в региона на Югоизточна Европа.

Според президента Росен Плевнелиев връзката между България и Австрия е много силна, а диалогът е на изключително високо ниво - въпреки превратностите на съдбата. Полша пък според Плевнелиев се превърнала в стратегически партньор за България, като двете си сътрудничат в сферата на евроатлантическите структури.